Vítězkou se stala lípa z Lipky u Horního Bradla, která díky recyklaci více než 2 tisíců mobilů získala v anketě více než 55 tisíc hlasů. Gratulujeme! Zástupci lípy obdrželi poukaz na odborné ošetření od firmy Prostrom Bohemia, Cenu ASEKOL v podobě venkovní solární dobíjecí stanice. Lípa bude navíc v únoru reprezentovat Českou republiku v mezinárodní anketě Evropský strom roku.

Druhé místo v anketě obsadily břestovce z Ústí nad Labem s téměř 22 tisíci hlasy, třetí v pořadí skončil dub z jihočeských Borovan s téměř 16 tisíci hlasy. Celkový počet hlasů letos dosáhl více než 175 tisíc. Výtěžek veřejné sbírky (DMS, hlasovací archy) v celkové výši 168 tisíc korun se rozdělí mezi navrhovatele a ti jej v průběhu příštího roku využijí k ošetření stromů, úpravě jejich okolí nebo výsadbám nových dřevin.

Slavnostního večera se kromě navrhovatelů zúčastnili také partneři ankety a osobnosti politického a společenského dění. Akci doplnilo sólové vystoupení Martina E. Kyšperského, frontmana kapely Květy několikrát oceněné soškou Anděl v kategorii alternativní hudba.

Výsledky ankety Strom roku 2016