Andrea Krůpová
tel.: (+420) 515 903 131 | gsm: (+420) 775 856 359
andrea.krupova@nap.cz

Adéla Mráčková
PR manažerka projektů zaměřených na stromy a vodu
tel.: (+420) 515 903 123 | gsm: (+420) 721 468 231
adela.mrackova@nap.cz

Anna Petříková
PR manažerka ankety Strom roku
tel.: (+420) 515 903 128 | gsm: (+420) 731 481 841
anna.petrikova@nap.cz

Zuzana Šeptunová
koordinátorka grantových projektů
Údolní 33 | 602 00 | Brno
tel.: (+420 515 903 127, gsm: (+420) 775 856 985
zuzana.septunova@nap.cz

Unikátní databáze brzy překročí milión stromů

Portál www.stromypodkontrolou.cz usnadňuje vlastníkům a správcům zeleně pečovat o stromy. Obyvatelé si zase mohou zkontrolovat, zda jsou stromy v jejich okolí bezpečné.
Máme dobrou zkušenost s portálem Stromy pod kontrolou v rámci projektu Zdravé stromy pro zítřek, a proto jsme se rozhodli navázat spolupráci také v oblasti námi podpořených výsadeb. Věříme, že jejich evidence usnadní povýsadbovou péči, která je pro bezpečnost stromů v budoucnu zásadní. A o co vlastně jde?

Veřejně přístupná služba již šestým rokem nabízí přehled stromů rostoucích v obcích, městech a dalších lokalitách, kde se pohybují lidé (např. cyklostezky), společně s aktuálním hodnocením jejich stavu.

Díky bezplatné aplikaci pro tablety (systému Android) umožňuje efektivně sbírat data o jednotlivých stromech. Veřejnosti prezentuje výsledky dendrologických šetření stromů a vlastníka zároveň upozorní, když je například potřeba strom znovu ošetřit nebo vyměnit v jeho koruně bezpečnostní vazbu. Na portálu se registrují také stovky arboristických firem, které je možné oslovit vzhledem k regionu působnosti či nabízeným službám. V současné chvíli unikátní databáze eviduje více než 997 tisíc stromů a její autoři očekávají, že brzy překročí milión. Vzhledem k tomu, že je přeložena do 14 jazyků, roste zájem o evidenci stromů také v zahraničí.

Pokud by vás zajímaly podrobnosti a co databáze umí, můžete si to bezplatně vyzkoušet na www.stromypodkontrolou.cz