Kontakty PR

Anna Petříková

Údolní 33 | Brno | 602 00
anna.petrikova@nap.cz

Šetrná turistika, Moravské vinařské stezky a vinařské akce
Zdeňka Prokopová

Údolní 33 | Brno | 602 00
tel.: 515 903 121 | 777 688 334
zdenka.prokopova@nap.cz

Na ekologickou Cenu Josefa Vavrouška 2013 bylo nominováno 17 osobností! Laureát bude znám 5. června.

Brno (2. května 2014) – Ředitel Krkonošského parku, soukromý zemědělec nebo pedagožka – i to jsou osobnosti, které letos veřejnost nominovala na Cenu Josefa Vavrouška.

Nominovat na cenu mohla veřejnost prostřednictvím webových stránek www.cenajosefavavrouska.cz do konce dubna.
„Celkem bylo nominováno 17 osobností z různých oborů a odvětví. Rádi bychom nyní všechny vyzvali, aby se na webových stránkách www.cenajosefavavrouska.cz zapojili do diskuze a okomentovali jednotlivé nominace. Komentáře pak pomohou odborné porotě při výběru,“ říká výkonný ředitel Nadace Partnerství Tomáš Růžička. Letošní laureát bude 5. června vyhlášen na slavnostním večeru v rezidenci primátora hlavního města Prahy. Kompletní seznam nominovaných kandidátů se nachází na nově spuštěných webových stránkách www.cenajosefavavrouska.cz.

Podle organizátorů není smyslem ocenění jen vyzdvižení činů konkrétní osobnosti, ale i podpoření debaty o současné ekologické situaci a jejích potřebách. „Velmi důležité rovněž je, aby se laureát stal příkladem pro ostatní, zejména pak pro mladou generaci,“ vysvětluje Tomáš Růžička s tím, že povolání, věk ani známá tvář nerozhodují.
Mezi dosavadními laureáty v sedmnáctileté historii jsou například ministr životního prostředí, bývalý poradce prezidenta či občanský aktivista, ale i filozof, právník nebo učitel,“ dodává Tomáš Růžička. Loni se laureáty ceny stali manželé Ivana a Jan Jongepierovi za propagaci vědeckých a ochranářských výsledků a popularizaci ekologické výchovy v oblasti Bílých Karpat i v rámci celé ČR.

Cena Josefa Vavrouška je spjata se jménem předního českého ekologa a zároveň federálního ministra životního prostředí, který před 19 lety, 19. března 1995, společně se svou dcerou Petrou tragicky zahynul pod lavinou. Josef Vavroušek byl jedním z hlavních protagonistů konceptu trvale udržitelného rozvoje nejen u nás, ale i v rámci celé Evropy. „Jako vůbec první například uspořádal setkání evropských ministrů svého rezortu a jeho odkaz tak dodnes zůstává inspirací k většímu respektu vůči životnímu prostředí,“ doplňuje Tomáš Růžička. „Letošní rok v září by Josef oslavil 70. narozeniny. I proto bychom chtěli oslovit všechny, kteří na něj mají nějakou vzpomínku, aby nám ji poslali na mail tomas.ruzicka@nap.cz. Chceme touto formou připomenout Josefovy myšlenky a dodat odvahu všem, kteří sdílejí stejné nebo podobné hodnoty jaké prosazoval Josef Vavroušek.“

Generálním partnerem letošního ročníku Ceny Josefa Vavrouška je společnost Českomoravský cement, a.s.

Více informací, včetně přihlašovacího formuláře, podrobných pravidel soutěže a odkazu na sociální sítě, najdete na www.cenajosefavavrouska.cz.

Seznam nominovaných osobností

Kontakt:
Tomáš Růžička, výkonný ředitel Nadace Partnerství, 607 720 135, tomas.ruzicka@nap.cz