Kontakty PR

Anna Petříková

Údolní 33 | Brno | 602 00
anna.petrikova@nap.cz

Šetrná turistika, Moravské vinařské stezky a vinařské akce
Zdeňka Prokopová

Údolní 33 | Brno | 602 00
tel.: 515 903 121 | 777 688 334
zdenka.prokopova@nap.cz

TZ: ​Obyvatelé se na podzim zapojí do výsadby stovek stromů

Přečtěte si tiskovou zprávu o podzimních výsadbách, které jsme letos podpořily. Fotografie ke stažení a anotace jednotlivých výsadeb naleznete dole v přílohách.
Brno (15. červenec 2016) – Na dvaceti místech republiky se díky grantům Nadace Partnerství vysadí více než 800 stromů a keřů. Ovocné i jiné původní druhy dřevin nevysadí zahradnické firmy, ale dobrovolníci z řad obyvatel, kteří v jednotlivých lokalitách žijí a chtějí se o svou krajinu starat. Nadace na podzimní výsadby poskytla částku ve výši téměř 372 tisíc korun. Mezi podpořenými projekty je i sedm výsadeb, které finance získaly díky internetovému hlasování Stromy místo letáků. Na této iniciativě nadace dlouhodobě spolupracuje se společností MAKRO.

„Komunitní rozměr a zapojení místních lidí do výsadeb považujeme po volbě vhodných druhů stromů za jednu z nejpodstatnějších věcí v našich projektech. Rozvíjí vztah lidí k vlastní krajině a prohlubuje spolupráci mezi obcí a spolky, sousedy, spolužáky, rodiči a dětmi,“ říká Zuzana Šeptunová z Nadace Partnerství, která má granty na starosti.

Sázet stromy letos chtělo 64 obcí, škol a neziskových organizací, finanční příspěvek odborná komise udělila třinácti z nich. Dalších sedm pak vybrala veřejnost v internetovém hlasování Stromy místo letáků. „V této inciativě se již sedmým rokem snažíme motivovat naše zákazníky k odběru elektronických letáků. Za každého zákazníka odebírajícího elektronický leták, věnujeme Nadaci Partnerství dvacet korun. Hlasování rozhodlo, že nashromážděné finance letos poputují do Brna, Kravaří, Budiměřic, Boršic, Markvartic, Brtnice a Velvar,“ vysvětluje Romana Nýdrle ze společnosti MAKRO.

Velký zájem je stejně jako v předchozích letech o výsadby ovocných alejí a obecních sadů, protože na jaře krásně kvetou a jejich plody mohou obyvatelé využít k zavařování, sušení, moštování i výrobě pálenek. „Sázet se ale budou další domácí druhy stromů, jako jsou lípy, jasany, jeřáby, břízy nebo olše. Lidé je chtějí navrátit zejména do míst, kde poslouží jako ochrana před větrem, zastínění, ochrana před sněhovými závějemi a v neposlední řadě i jako čističky vzduchu,“ dodává v závěru Zuzana Šeptunová.

Výsadby stromů mohla Nadace Partnerství finančně podpořit díky přispění společnosti MAKRO, Reda, Ahinsa shoes, Autolab, Facewatch, Svěřenské fondy a trusty, běžců RunCzech, iniciativy Tanec za stromy a díky veřejné sbírce Nadace Partnerství.