Kontakty PR

Anna Petříková

Údolní 33 | Brno | 602 00
anna.petrikova@nap.cz

Šetrná turistika, Moravské vinařské stezky a vinařské akce
Zdeňka Prokopová

Údolní 33 | Brno | 602 00
tel.: 515 903 121 | 777 688 334
zdenka.prokopova@nap.cz

TZ: Hlasujte, aby se stromy místo letáků sázely v našem regionu!

Přečtěte si zprávu o sedmém ročníku internetového hlasování Stromy místo letáků. Ilustrační fotografie ke stažení naleznete dole v přílohách.
Brno (17. června 2016) – V pondělí 20. června startuje na www.makro.cz internetové hlasování Stromy místo letáků, v němž deset projektů soutěží o finance na podzimní výsadbu stromů. Grant obdrží výsadby s nejvyššími počty hlasů, a tak sami můžete rozhodnout, kam peníze poputují a kde desítky dřevin porostou. Stromy místo letáků jsou společnou inciativou Nadace Partnerství, která má s výsadbami stromů dlouholeté zkušenosti, a MAKRO Cash & Carry ČR. Cílem je motivovat zákazníky k odběru elektronických letáků, které nezatěžují přírodu, a zároveň výsadbami zlepšovat životní prostředí.

Anotace výsadby z vašeho kraje viz příloha dole.

Za každého zákazníka nově odebírajícího elektronickou verzi letáků, věnovala naše společnost Nadaci Partnerství 20 Kč. Návštěvníci webu mohou nyní jednoduchým kliknutím rozhodnout, mezi které podzimní výsadby se nashromážděných 160 tisíc Kč rozdělí. Hlasovat je možné do 3. července,“ vysvětluje Romana Nýdrle z MAKRO Cash & Carry ČR.

O grant na výsadbu stromů bojuje celkem 10 projektů ze 7 krajů. „Při výběru soutěžních projektů jsme kladli důraz na to, aby výsadby obsahovaly pouze domácí druhy dřevin. Mezi důležitá kritéria patřilo také plánované zapojení místních obyvatel do sázení. Pouze tak mohou získat ke stromům bližší vztah,“ říká koordinátorka grantů Zuzana Šeptunová z Nadace Partnerství. Podle jejího názoru u zájemců o výsadbu přetrvává velký zájem o aleje podél polních cest a malé obecní nebo školní sady. Navrací totiž krajině její původní podobu, oživují ji, zkrášlují a zároveň nabízí lidem plody k utrhnutí.

Iniciativa Stromy místo letáků úspěšně funguje již sedmým rokem. Za tuto dobu se podařilo vysadit již 1987 stromů a 266 keřů v místech, kde lidem chyběly a byly potřeba. Například v loňském roce se do internetového hlasování zapojilo téměř 5 tisíc lidí, kteří k výsadbám zvolili 6 lokalit (Strakonicko, Chrudichromy, Praha 12, Mníšek pod Brdy, Zálužné). Více než sedm stovek dobrovolníků z řad místních obyvatel v nich pak na podzim vysadilo 291 nových dřevin.

Odkaz na hlasování: www.makro.cz