Kontakt:
Simona Sváčková, Nadace Partnerství, koordinátorka projektu MOVECIT, email: simona.svackova@nap.cz, telefon: +420 734 760 687
Zdeněk Zabilanský, MěÚ Litoměřice, manažer mobility, email: zdenek.zabilansky@litomerice.cz, telefon: +420 605 224 114

Další informace o projektu najdete na http://www.interreg-central.eu/Content.Node/MOVECIT.html

Projekt MOVECIT probíhá za podpory Interreg CENTRAL EUROPE Programme.

TZ: Propagace Dne bez aut pro Městský úřad Litoměřice

Každý ví, za kolik si natankuje do nádrže svého vozu a má určitou představu, na kolik ho přijde vlastnění auta. Ve skutečnosti si ale lidé neuvědomují, jaké všechny náklady je potřeba započítat, aby znali skutečnou cenu vlastnění vozidla. Nezapočítají pravidelnou údržbu, povinné náklady a opomenout fakt, že auto s používáním velmi rychle ztrácí ze své původní hodnoty.

Díky speciální kalkulačce, kterou jsme v Nadaci Partnerství připravili, si mohli zaměstnanci Městského úřadu Litoměřice spočítat své náklady a získat tak přesnou částku. Vytvořili jsme před vchodem do úřadu stánek, kde se mohli zaměstnanci občerstvit a zároveň jsme jim mohli představit projekt. Pro některé byla získaná cifra opravdovým překvapením a motivací nechat auto aspoň jeden den doma. Výsledek, který jsme pro ně napsali na plakát vedle kalkulačky, zamyšleně srovnali s hodnotou, kterou si zkusili před výpočtem tipnout. Jen málokdo hádal správně. Jako odměnu si mohli vylosovat pásku s nápisem „I SUPPORT CAR FREE DAY“ a získat tašku s odměnou. Proto tato aktivita byla mimo jiné i připomínkou mezinárodního Dne bez aut, který se koná vždy 22. září v rámci Evropského týdne mobility.

Stejně tak se mohli zaměstnanci seznámit s výsledky průzkumu dopravního chování, který se v rámci projektu MOVECIT provedl mezi zaměstnanci Městského úřadu Litoměřice a Městské nemocnice v Litoměřicích. Ten jsme provedli v dubnu, následně vyhodnotili a při této akci jsme mohli procházejícím zaměstnancům vysvětlit, jaké výsledky průzkum přinesl.

Největším úspěchem pro nás byla návštěva několika místních stakeholderů, které jsme pozvali předem. Jednalo se především o místní majitele obchodů s cyklistickými a dalšími sportovními potřebami. Byl to první krok vedoucí k možné budoucí spolupráci. Sami byli zvědaví, co projekt MOVECIT může v Litoměřicích přinést, tak z první ruky se jim dostalo všech informací, které jsme mohli za Nadaci Partnerství poskytnout.

Přílohy