Kontakty PR

Anna Petříková

Údolní 33 | Brno | 602 00
anna.petrikova@nap.cz

Šetrná turistika, Moravské vinařské stezky a vinařské akce
Zdeňka Prokopová

Údolní 33 | Brno | 602 00
tel.: 515 903 121 | 777 688 334
zdenka.prokopova@nap.cz

TZ: Soutěž Pro vodu ocení chytré nápady studentů. Přihlaste ten svůj!

Brno (1. října 2013) – Vysokoškoláci mají od začátku října opět příležitost zapojit se do studentské soutěže „Pro vodu – cena Nestlé za inovativní projekty hospodaření s vodou“ a díky chytrému nápadu získat finanční odměny ve výši až 30 tisíc korun. Podle pravidel soutěže by měli navrhnout, jak lépe zacházet s vodou v krajině, městech, budovách nebo při výrobě. Uzávěrka přihlášek je 12. února 2014. Soutěž již po druhé vyhlašuje Nadace Partnerství. Podrobnější informace jsou dostupné na www.soutezprovodu.cz.

Přihlášené projekty by se měly zabývat odpovědným hospodařením s vodou v jedné ze dvou kategorií – město a krajina nebo budova a technologie. „Škála témat zaměřených na vodu zůstala i v tomto ročníku široce otevřená. Je možné přihlásit rozpracované návrhy, stejně jako bakalářské a diplomové práce nebo projekty, které se již podařilo uskutečnit,“ říká koordinátorka soutěže Ivana Adámková z Nadace Partnerství.

Zúčastnit se mohou týmy složené z 1 až 3 členů. Kromě stávajících studentů je soutěž přístupná také čerstvým absolventům, kteří školu ukončili v roce 2013. Soutěž proběhne dvoukolově a ve finále se nápady představí odborné porotě. Ta v každé kategorii vybere tři nejlepší projekty, které získají finanční odměny ve výši 5, 10 a 30 tisíc korun. Vítězné projekty Nadace Partnerství zveřejní 22. března 2014 u příležitosti Světového dne vody.

V předchozím ročníku soutěže zvítězila tři inspirativní řešení – Mechatronická sprcha, která pomáhá snižovat spotřebu vody, projekt využití nanovlákenných filtrů k zachycení obtížně odstranitelných látek při čištění vody a návrh obnovení soustavy rybníků v Milovicích. „Vítězství v soutěži finančně podpořilo můj vědecký výzkum. V oblasti užitých technologií je podle mě někdy efektivnější podpořit dobrý nápad 30 tisíci, než kolos bez vnitřní motivace polykající milióny,“ hodnotí zpětně Vojtěch Kundrát, který se v soutěži zaměřil na nanotechnologie.

Soutěž ale není jen o finanční odměně. Studenti postupující do finále se například mohou zlepšit v prezentačních dovednostech na semináři Jihomoravského inovačního centra. Pomáhá také propojovat lidi z oboru. „Díky soutěži jsem získal kontakt na jednoho z porotců, se kterým nyní spolupracuji. V projektu Milovice – hledání města sice nepokračuji, ale objeví se v připravované publikaci o možnostech rozvoje sídel,“ hovoří o svých budoucích plánech další z vítězů Ondřej Vojtíšek. Rozvíjet dále svůj návrh se rozhodli autoři Mechatronické sprchy, která zajištuje při začátku sprchování požadovanou teplotu vody a odpouštěnou vodu zpětně využívá. „Do konce roku bychom chtěli prodat prvních deset kusů a získat cennou zpětnou vazbu od uživatelů,“ říká jeden z jejích navrhovatelů Filip Kovář.

Informace o soutěži: http://www.soutezprovodu.cz/

Kontakt:
Ivana Adámková, koordinátorka soutěže, ivana.adamkova@nap.cz, 515 903 131, 608 704 389
Martin Walter, Nestlé, Martin.Walter@cz.nestle.com, 261 322 976