1 000 a 111 pojmů o víně, révě vinné a vinařství, aneb brevíř enofila

Knihu „1 000 a 111 pojmů o vině, révě vinné a vinařství, aneb brevíř enofila“, vydává u příležitosti 50. výročí založeni MORAVÍN, svaz moravských vinařů, o.s. s podporou Vinařského fondu a se spoluúčastí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Autor zvolil podtitul „brevíř enofila“. Chtěl tak zdůraznit, že jde o četbu pro každého, kdo se cítí znalcem vína, i toho, kdo se jim necítí, ale chce vínu porozumět.

Brevíř je slovníkem výkladovým. Na rozdíl od encyklopedických slovníků, které věnují jednomu pojmu několik stran, jsou podrobnější, vybavenější a barevnější, je tento všestranný brevíř zaměřen ryze prakticky, dalo by se říct ke každodennímu čtení. Čtenáři poskytuje první informaci, když se setká s neznámým výrazem či pojmem napsaným na láhvi nebo s odborným pojmem vinaře při ochutnávce ve sklepě, ale i při rozhovoru o víně mezi přáteli.

V brevíři jsou výstižně popsány všechny významné vinařské oblasti, podoblasti a apelace v ČR, v SR, ve Francii, v Maďarsku, v Rakousku, ve Slovinsku aj. Nechybí ani hesla většiny chorob, vad a nemocí vína, jakož i škůdců révy vinné. Brevíř obsahuje velký počet (téměř vyčerpávající) hesel chemikálií, enzymů, cukrů a jejich význam při výrobě vína nebo látek, které jsou ve víně obsaženy. Čtenář zde najde i obecnější hesla ryze kulturního rázu spojené s vinařskou problematikou (Buschenschank, Hroznová koza, Situla, Bečka, Solera aj.) a historií spojenou s vinařstvím (Ampelos, Bacchus aj.). V jednotlivých heslech jsou uvedeny i odkazy na naše zákonné normy, resp. na Nařízení Rady a komise (ES).

Cílem brevíře pak je, aby zde stejně jako vinařský profesionál, tak i vinařský laik, našel informaci, která je nová nebo již zapomenutá (různé měrné jednotky a stupnice, včetně jejich vzájemného přepočtu). Čtenář zde rychle najde všechny potřebné základní, ale i speciální odborné informace. Jedná se o publikaci v našem vinařském písemnictví ojedinělou, kterou uvítá jak laik, tak i vinařský profesionál. Pomůže orientovat se ve vinařské problematice i obchodníkům s vínem, což je pro vinaře producenta velmi důležité i z obchodního hlediska. Kouzlo tajemství vína tkví také v tom, že se o něm dá mluvit a psát donekonečna. Pokud však milý čtenáři, najdeš alespoň padesát pojmů, o kterých jsi nic nevěděl, a v duchu si řekneš, „to je zajímavé“, brevíř splnil svůj účel. Najdeš-li jich více, bude jistě spokojen i autor.

Vydání: první
Počet stran: 344
Rok vydání: 2013
Autor: RNDr. František Kratochvíl, DrSc.
Po objednání Vám knihu odešle sám autor.

Dostupnost: Skladem
Celková cena: 420 Kč