Péče o krajinu, příručka pro výměnné pobyty k péči o krajinu a pozemkové spolky

Jak rozhýbat místní spolupráci v ochraně přírody? Jak ovlivnit vlastníky i uživatele pozemků tak, aby na svých pozemcích dobře hospodařili? Odpovědi naleznete v této publikaci.

Publikace představuje metody péče o krajinu založené na tzv. stewardshipu, překládaného volně jako péče o krajinu a pozemky v soukromém vlastnictví nebo jako sdílená péče o krajinu. Tento přístup staví na zodpovědnosti, dlouhodobé spolupráci, a zvyšování profesionality všech zúčastněných. Pomůže vám ovlivnit a aktivizovat místní obyvatel, kultivovat jejich zodpovědnost a zvýšit zájem o ochranu přírody místa, ve kterém žijí.

První část publikace je věnována výměnný pobytům pro péči o krajinu a poskytuje praktický návod všem organizátorům, jak postupovat. Druhá část publikace se věnuje pozemkovým spolkům  - ve světě, ve střední a východní Evropě a v ČR. Poslední část publikace obsahuje praktické příklady programů výměnných pobytů pro péči o krajinu.

Autoři: Tomáš Růžička, Ladislav Ptáček, Blažena Hušková
Konzultace a příklady: Jan Dostál, Pavlína Kolínková, Piotr Szmigielski, Dominika Zareba

Vydala Nadace Partnerství 2004

Dostupnost: Skladem