Tam, kde byla železná opona

Stezky napříč historií a přírodou Evropy

Tato brožura vás seznamuje s několika evropskými projekty, které využívají téma historie železné opony a přírodních krás v jejím koridoru z hlediska šetrné turistiky na území Jihomoravského kraje a jejich přesahu do Dolního Rakouska. Doufáme, že pro vás bude tato publikace užitečná z hlediska lepšího porozumění nedávné historii a zároveň inspirující pro pěší či cyklistický výlet podél hranic jižní Moravy a Dolního Rakouska.​

Obsah:
Stezka železné opony - první část je věnována historii opony a seznámí vás s tím, jak vypadala a fungovala. Zároveň zde představíme osudy těch, kteří se oponu pokusili překonat.

Evropský zelený pás - Dlouhé desítky let sem téměř nevkročila lidská noha a podél železné opony tak  naleznete několik chráněných oblastí či přírodních parků.

EuroVelo13/ Stezka železné opony je jednou ze čtyř mezinárodních dálkových cyklistických tras EuroVelo, které prochází územím české republiky. Můžete tak poznávat historii opony ze sedla kola. V Jihomoravském kraji přechází EuroVelo střídavě česko-rakouskou hranici a prochází například národním parkem Podyjí nebo biosférickou rezervací Dolní Morava.

Autoři textů: Jakub Smolík, Daniel Mourek
​Spolupráce: NP Podyjí, CHKO Pálava
Foto: archiv CCRJM, archiv NP, archiv CHKO Pálava, Jakub Smolík, Petr Lazárek, Richar Nebeský, Thomas Falch
Mapy: Evropská cyklistická federace, Shocart spol. s r.o.

Vydala Nadace Partnerství v roce 2012 za podpory Evropského fondu pro regionální rozvoj

Max odběr: 5 kusů
Publikace je zdarma, odesíláme pouze za cenu balného a poštovného.

Dostupnost: Skladem
Celková cena: 0 Kč