Juraj Flamik

tel.: (+420) 515 903 118
e-mail: petr.kazda@nap.cz

Daniel Mourek
koordinátor Labské stezky, EuroVelo a mezinárodních projektů, viceprezident Evropské cyklistické federace
tel.: (+420) 736 747 361
e-mail: daniel.mourek@nap.cz

Luboš Kala
koordinátor monitoringu pěších a cyklistů, pronájem a prodej sčítačů Eco-counter
tel.: (+420) 777 184 172
e-mail: lubos.kala@nap.cz

Eva Kvapilová
koordinátorka Moravských vinařských stezek
tel.: (+420) 515 903 121
gsm: (+420) 608 337 137
e-mail: eva.kvapilova@nap.cz

Kamila Vlčková
PR a komunikace
tel.: (+420) 515 903 121
gsm: (+420) 774 347 806
e-mail: kamila.vlckova@nap.cz

Zimní Víno z blízka nabídne Duely špičkových vinařství i Mikulášský degustační víkend

Mimořádnou sérii tří Duelů vinařství i zážitek z degustačního víkendu pro všechny milovníky vín přináší letošní zimní část festivalu Víno z blízka v Brně.
V Duelech se potká v kategoriích malí, střední a velcí celkem 6 vinařství, z toho 5 držitelů titulu Vinařství roku. První Duel vinařství máme již za sebou, reportáž z povedeného setkání Marka Špalka a Jana Stávka čtěte na webu.
Druhý Duel bude patřit Sonberku a Žernoseckému vinařství. V nejpočetnější a kvalitou nejvyrovnanější třídě středních vinařství se oba duelisté pyšní titulem Vinařství roku. Sonberk se stal v roce 2013 králem se sídlem v Popicích na Mikulovsku a Žernosecké vinařství převzalo žezlo v roce 2014 uprostřed Mělnické vinařské podoblasti. Třetí duel bude setkáním velikánů. Miloš Michlovský a Pavel Vajčner vybrali asi z 200 vín ze své produkce 8 dvojic a sami je formou řízené degustace ze dvou sklenic najednou také uvedou. Festival pak zakončí Mikulášská sobotní degustace v restauracích a vinárnách v centru Brna a Nedělní trh s vínem, na kterém nabídne vína 25 vinařství z Moravy.

„Jsem poctěn tím, že tato vinařství přijala pozvání do Duelů, bude to degustátorská událost roku“ říká se spokojeným úsměvem Juraj Flamik za pořadatelskou Nadaci Partnerství. V Otevřené zahradě v centru Brna tato organizace uskutečnila v létě již 5 podobných duelů. „Dvěma rukama pozvednete dvě skleničky, v jedné Ryzlink ze Znojemska a v druhé z vinic pod Pálavou“ komentuje Flamik „přímo vinaři pak představí terroir a prozradí něco i z vlastního rukopisu, kterým víno tvoří. Je to velmi poučné, názorné, zajímavé i zábavné. Dialog je vlastně odbornou vinařskou talk show, které nechybí ani humor“ dodává organizátor vinařských akcí Flamik. Duely podle něho nejsou konfrontací, ale spíše představením rozmanitosti a odlišnosti podmínek viničních tratí i technologických fines jednotlivých vinařství. Přiznává však, že první duely přinesly i překvapení: „držet dvě vína najednou je jiné, než je degustovat s odstupem hodin nebo dnů. Ve stejném světle vidíte jejich jiskru a barvu a chuť srovnáváte okamžitě. Chtě nechtě a bez ohledu na nejvyšší kvalitu obou, je vám jedno víno osobně bližší. Může to mít nečekaný výsledek“. K zážitku patří i to, že restaurace, kde se duely konají, připraví k několika vybraným vínům nasnoubené kanapky. O účast na duelech mají zájem i zaměstnanci ze samotných vinařství, takže do prodeje je vpuštěn jen omezený počet vstupenek.
Duely předchází samotnému festivalovému víkendu, který obsahuje Mikulášskou degustační sobotu, známou již z předešlých ročníků. Ve festivalových restauracích, vinárnách a sklepech v centru Brna bude 18 hostujících moravských vinařů. Pochůzka centrem Brna se podobá akcím otevřených sklepů, kdo je projde všechny, ochutná kolekcí téměř 200 vín z blízka, čili z vinařských obcí Moravy.
Pro všechny Brňany je pak na závěr připravený Nedělní trh s vínem. Co nestihnete ochutnat za degustační sobotu, můžete ještě olíznout na trhu a nakoupit pro vánoční stůl nebo pod stromeček. Všichni festivaloví vinaři budou v Atriu Fakulty sociálních studií MU na Joštově 10.

Program festivalu Víno z blízka:
5.11. Duel Vinařství Špalek a Víno J. Stávek
19.11. Duel Sonberk a Žernosecké vinařství