Na zelenou: peníze na bezpečnou cestu do školy putují do 3 krajů

Nadace Partnerství tento rok rozdělí finance 8 školám, kterým není lhostejné téma bezpečnosti žáků a studentů na ulici.
V letošním ročníku grantového programu Na zelenou, který má za cíl zvýšit bezpečnost dětí v bezprostředním okolí jejich škol a podpořit zdravé a šetrné způsoby dopravy, se odborná komise rozhodla podpořit 8 školních projektů a mezi žadatele z celé republiky celkem rozdělit 480 100 Kč.  Nejvíce podpořených projektů je ze Středočeského kraje (3) a Ústeckého kraje (3), dva putují do Plzeňského kraje.

Co všechno děti zažijí?

Pod vedením svých pedagogů a aktivních rodičů děti nejprve zmapují nebezpečná místa na cestě do školy. Na základě této mapy dopravní projektant vypracuje dopravní studii s návrhy konkrétních opatření. V závěru projektu pak děti studii slavnostně předají zástupcům své obce, která ji využije jako jednoho z podkladů pro realizaci navržených opatření.

Součástí školního projektu je i návrh školního plánu mobility. Jedná se o strategický dokument, jehož významnou součástí je dlouhodobý plán aktivit a opatření vedoucích k podpoře zdravého způsobu dopravy dětí do a ze školy (pěšky, na kole ...).

V roce 2015 získaly grant tyto školy:

ZŠ Kamenická, Děčín
ZŠ Hornická, Chomutov
Soukromá ZŠ a MŠ LINGUA UNIVERSAL, Litoměřice
EKO Gymnázium a SOŠ Multimediálních studií, Poděbrady
ZŠ Přimda (okres Tachov)
ZŠ Řevnice
ZŠ Votice
ZŠ J. V. Sládka Zbiroh (okres Rokycany)

Generálním partnerem projektu je finanční skupina AXA.