Bezmála milión a půl kilometrů ušlapali soutěžící během května v rámci celostátní soutěže firem Do práce na kole a na svůj vlastní pohon by cyklisté pětatřicetkrát objeli Zeměkouli. Pátý ročník soutěže byl rekordní: do klání se zapojilo 7 280 lidí z 1 156 firem a institucí v čtyřiadvaceti českých a moravských městech, oproti minulému roku tak narostl počet účastníků o čtvrtinu. Kdyby všichni tito zaměstnanci jeli sami do práce autem, vyprodukovali by tím zhruba 212 tun oxidu uhličitého, 1 tunu oxidu uhelnatého, 49 kg prachových částic, které na sebe váží karcinogenní látky a kila dalších látek poškozujících naše zdraví a životní prostředí. Do práce na kole ale pomáhá i jinými způsoby. Stovky zapojených firem zlepšily díky soutěži podmínky pro zaměstnance dojíždějící do práce na kole a začaly i komplexněji uvažovat o svém vlivu na okolní prostředí. V mnohých zapojených městech začali zástupci samospráv kvůli tlaku soutěžících zlepšovat místní cyklistickou infrastrukturu.

V Brně se zapojilo celkem 1261 účastníků ve 333 týmech ze 133 firem. Těch úspěšných, tedy těch, kteří zvládly v květnu absolvovat minimálně 2/3 cest do práce na kole bylo nakonec 161. Dohromady najeli brněnští účastníci 110.235 kilometrů.

Slavnostní vyhlášení se konalo ve čtvrtek 4. června, a kde jinde, než v naší Otevřené zahradě, kam si cestu našlo několik stovek účastníků. Ti všichni měli možnost získat cenu v některé z kategorií. Hlavní cenu v indviduální kategorii pravidelnost, tedy kolo Alpina Classic od Cyklospecialit, získal pan Vladimír Dvořák . Ten také se svým týmem Tady končí Standa získal první cenu v soutěži o nejlepší návrh cykloopatření. Cyklozaměstnavatelem roku 2015 v Brně se stala firma FEI.

Naše gratulace a díky patří nejen všem výhercům, ale všem zúčastněným (ať úspěšným nebo neúspěšným) a našim partnerům - mediálním, produktovím o finančním.

Výsledky kampaně Do práce na kole

CYKLOZAMĚSTNAVATEL ROKU 2015

1. místo: FEI Czech Republic, s.r.o.

VÝSLEDKY V SOUTĚŽI PRAVIDELNOST TÝMŮ

1. tým – Březňáci, CB&I
2. tým – 3. patro, DELONG INSTRUMENTS a.s
3. tým – Do centra na kole, ADOS
4. tým – Sberbank M-Palác, SBERBANK CZ, a.s.
5. tým –  Born2Ride, Red Hat Czech
6. tým – pk – ikk, FN Brno
7. tým – Odštěpný závod Brno, Cleverlance
8. tým – Thermoservis Transport, Thermoservis Transport a.s
9. tým – Do Pinerola, Moravia IT
10. tým – Core, Solarwinds
11. tým  – 3 slepice, Vodárenská akciová společnost, a.s.
12. tým – RyBa, Komerční banka
13. tým – Daido Bike Team 1, Daido Metal
14. tým – Cyklodoktůrci, Vojenská nemocnice Brno
15. tým – Turbo Team, Honeywell

VÝSLEDKY V SOUTĚŽI PRAVIDELNOST – JEDNOTLIVEC

1. Vladimír Dvořák – Tady končí Standa (firma NetSuite)

CYKLOOPATŘENÍ

1. Vladimír Dvořák z týmu Tady končí Standa za návrh realizace přejezdu z cyklostezky na ulici Opuštěnou a následnému povolení cyklistů do pruhu, který je aktuálně určený MHD a TAXI.

KREATIVITA

1. tým: Cyclo Fofr Detox, Ústav procesního a ekologického inženýrství VUT

ZOOT ŠIK NA KOLE – ŽENA

1. Nela Kolková z týmu Do centra na kole