Kontakt:
Simona Sváčková, Nadace Partnerství, koordinátorka projektu MOVECIT, email: simona.svackova@nap.cz, telefon: +420 734 760 687

Zdeněk Zabilanský, MěÚ Litoměřice, manažer mobility, email: zdenek.zabilansky@litomerice.cz, telefon: +420 605 224 114

Další informace o projektu najdete na http://www.interreg-central.eu/Content.Node/MOVECIT.html

Projekt MOVECIT probíhá za podpory Interreg CENTRAL EUROPE Programme.

Propagace Dne bez aut pro Městský úřad Litoměřice

V Litoměřicích jsme počítali skutečné náklady vlastnictví auta a připomněli Den bez aut.
Každý ví, za kolik si natankuje do nádrže svého vozu a má určitou představu, na kolik ho přijde vlastnictví auta. Ve skutečnosti si ale lidé neuvědomují, jaké další náklady je potřeba započítat, aby znali skutečnou cenu vlastnění vozidla. Mnohdy k nákladům na pohonné hmoty nepřičtou pravidelnou údržbu, povinné ručení či poplatky za parkování a opomínají také fakt, že auto s používáním velmi rychle ztrácí ze své původní hodnoty.

Díky speciální kalkulačce, která je dostupná i v online verzi, si mohli zaměstnanci Městského úřadu Litoměřice spočítat přesně své náklady na automobil. Vytvořili jsme před vchodem do úřadu stánek, kde se mohli zaměstnanci občerstvit a zároveň jsme jim mohli představit projekt. Pro některé byla získaná cifra opravdovým překvapením a motivací nechat auto aspoň jeden den doma. Výsledek, který jsme pro ně napsali na plakát vedle kalkulačky, zamyšleně srovnali s hodnotou, kterou si zkusili před výpočtem tipnout. Jen málokdo hádal správně. Jako odměnu si mohli vylosovat pásku s nápisem „PODPORUJI DEN BEZ AUT“ a získat tašku s odměnami. Účelem bylo mimo jiné podpořit mezinárodní Den bez aut, který se konal den po kampani 22. září v rámci Evropského týdne mobility.

_MG_9310-(3).jpg

Stejně tak se mohli příchozí seznámit s výsledky průzkumu dopravního chování, který se v rámci projektu MOVECIT provedl mezi zaměstnanci Městského úřadu Litoměřice a Městské nemocnice v Litoměřicích. Šetření jsme provedli v dubnu, následně jej vyhodnotili a při této akci jsme mohli procházejícím zaměstnancům vysvětlit, jaké výsledky průzkum přinesl.

Dalším úspěchem pro nás byla návštěva několika místních stakeholderů, kteří byli na akci předem přizváni. Jednalo se především o majitele místních obchodů s cyklistickými a dalšími sportovními potřebami. Byl to první krok vedoucí k možné budoucí spolupráci. Sami byli zvědaví, co projekt MOVECIT může v Litoměřicích přinést, a tak se jim z první ruky dostalo všech informací, které jsme mohli za Nadaci Partnerství poskytnout.