Souhrnné údaje

autor projektu
Jaroslava Sedláková (koordinátorka)
zhotovitel díla
město Strmilov, komunita občanů, sponzorů a partnerů
soutěžní ročník
kategorie
Měkká opatření

Původní stav

Zapojení veřejnosti do rozhodování a realizace metodou komunitního plánování nebylo ve Strmilově dosud realizováno.

Realizované změny/aktivity/opatření

1. Zapojení veřejnosti do plánování i realizace úprav veřejného prostranství: podařilo se zapojit lidi do plánovací i realizační fáze. Měli jsme brigádníky mladé i starší (viz fotografie z brigád, facebook). Výsledky práce v parku slouží lidem všeho věku: dirtpark a workoutpark pro mladíky, seniorpark pro starší, lanové centrum pro děti větší, prolézací dráha pro malé děti. Posezení u ohně, na lavičkách je možné pro všechny včetně dospělého doprovodu od dětí.
  2. Radost z výsledků práce: Od května, kdy se začalo stavět do otevření v září se prostor tak proměnil, že změnu není možné nevidět. Navíc v parku je pořád živo, za pěkného počasí tma každý den někdo je.
  3. Dirtpark je hotov – dráha byla slavnostně otevřena a projeta na soutěži při slavnosti, fotodokumentace „triků“
  4. Workoutpark – venkovní tělocvična slouží nejen pro volný čas, ale začal ji využívat i místní učitel tělocviku se svými žáky
  5. Fitko pro seniory (lépe „park pro všechny generace“ ) – instalovány 4 cvičební prvky
  6. Lanové centrum: kromě lanovky a lanové stezky jsme sem umístili výrobky z dřevořezbářského kroužku (had, mihule, oboustranná lavička, krokodýl) – na své si přijdou malé i velké děti
  7. Navázaná partnerství (doložená smlouvami město/partnerská organizace): celkem jsme v projektu uzavřeli 29 partnerských smluv – seznam partnerů včetně popisu role v příloze (Závěrečná zpráva). Hodnota darovaných služeb a materiálu dosáhla částky 156 000 Kč

Hlavní přínosy

• Komunitní rozvoj.
  • Důkaz, že komunitní plánování je ve Strmilově možné.
  • Prostor pro všechny generace.
  • Prostor pro hravost koordinátorky i některých členů týmu, která se časem proměnila v umění diplomacie, náročnou komunikaci se všemi aktéry
  • Zhodnocení lidského kapitálu lidí z komunity a jejich posun dále ve znalostech prostředí i svých vlastních možností.

Kompletní přihláška zde.