Souhrnné údaje

kategorie
plošná řešení

Původní stav

Nevyhrazené zpevněné plochy s vyžilým živičným krytem tvořily naprostou většinu malého náměstíčka Krásného Údolí. Zaasfaltování takřka celé návsi bylo kdysi deklarováno jako jednoznačné plus v podobě pronikání města do vesnického prostředí. V prostoru základního dopravního křížení nebylo jasné vymezení koridorů a hranic. Tranzitní i místní doprava plochy chaoticky využívala k parkování a pro sjezd z hlavní komunikace byla používána celá jižní část náměstí. Zejména kamiony a návěsy čekající na nakládku v místní výrobně jogurtů Hollandia značně znepříjemňovaly život občanům. Chodník pro pěší byl realizován pouze v několika fragmentech, vně návsi. V roce 2013 byla dokončena dopravně stavební úprava náměstí - I.etapa (jižní část) a to jak z vlastních prostředků města, tak i za přispění dotace ze SZIF. Z důvodu značných rozpočtovaných financí pro naše malé městečko byla celá stavba další etapy (rekonstrukce severní části náměstí) rozdělena na dva samostatné úseky. V loňském roce (2014) byly provedeny stavební úpravy další části náměstí (severovýchodní kvadrant) - konkrétně parku + okolí prodejny COOP. Pro letošní rok bylo rozhodnuto o dokončení celé stavby a to etapou"Zastávka a okolí".

Realizované změny/aktivity/opatření

Základní změnou a cílem celé akce bylo zkvalitnění chodníkových ploch (dlažba), přesné vymezení parkování vozidel pro návštěvníky města a řešeného prostoru. A to částečně i ve formě "obytných zón", kdy stávající komunikace se zbudováním vyvýšeného vjezdového prahu byly přetříděny z místní komunikace. Dále došlo k doplnění větví pěších chodníků tak, jak ji vymezily toky pěších tras. Na zcela vhodnější místa byly dle platných norem umístěny autobusové zastávky a tyto prostorově plně vymezeny speciálními obrubníky. Tyto všechny změny jednoznačně přispěly ke zvýšení bezpečnosti pěších i dojíždějících občanů a projíždějících vozidel. Vyžilé asfaltové plochy byly v objemově významných plochách nahrazeny novou zelení doplněnou vhodnými dřevinami. Vše je řešeno bezbariérově. Vybudováním této stavby je dokončena kompletní úprava náměstí a tím i dokončena celá jeho rekonstrukce. Centrum města získává lepší vzhled, přehlednost pro tranzitní dopravu a zásadně dochází ke zlepšení celé bezpečnostní situace v tomto místě a tím i celém městečku.

Hlavní přínosy

• vymezení hranic a oddělení tranzitní a místní dopravy
  • bezpečnější přechod krajské komunikace
  • značné zvýšení přehlednosti řešeného prostoru