Alej dobra vede místní správnou cestou

Jak spojit obyvatele mikroregionu? Jak oživit místní dění? Jak zrealizovat projekt pro občany? To je něco, co Jablunkovští umí a na co dokáží sehnat peníze.
Překvapivě těch peněz není třeba příliš mnoho, aby vznikl povedený projekt, který svou atraktivitou přesahuje hranice regionu.

Hrádek na Jablunkovsku je místo, kde se překvapivě málokdy neděje vůbec nic. Místní obyvatelé mají totiž okolí Hrádku natolik rádi, že o něj velmi intenzivně pečují. A svůj entuziazmus přenášejí i do okolních obcí, které jsou součástí Místní akční skupiny Jablunkovsko. Jedněmi z hlavních tváří místního dění jsou manželé Jaroslav a Anna Rychtárkovi. Právě jejich přičiněním se jim před třemi lety podařilo na turistické stezce vystavět novodobou kapličku se zvonem a sochou svatého Izidora. Zvoničku vytvořili jako symbol uzdravení a soudržnosti rodiny a splnili si tak svůj dlouholetý sen. Díky tomuto projektu se jim podařilo spojit desítky místních obyvatel.

Šestnáct odrůd jabloní

Po velmi úspěšném prvním projektu na sebe další aktivity manželského dua nenechaly dlouho čekat. Loňský rok přišli Rychtárkovi s nápadem na vysázení Aleje dobra, tedy stromů vysázených lidem z regionu Jablunkovska. Na poslední chvíli se místním podařilo získat grant na výsadbu stromů, díky kterému mohli vysázet celkem šestnáct jabloní, a to v celkem šestnácti různých odrůdách. Proč zrovna šestnáct? Protože přesně šestnáct je obcí, které jsou součástí místní akční skupiny Jablunkovsko.

Slavnostního sázení se zúčastnili zástupci všech jednotlivých obcí a symbolicky tak propojili své snahy v jednu. Celá akce stála zejména čas místních, nákup samotných jabloní a další menší náklady pokryla sedmnáctitisícový grant. Za takový počin, jako je Alej dobra, je to tedy náklad více než malý.

Kam až alej povede?

Jaké jsou další cíle místních? Alej dobra se bude rozšiřovat – ale nebude to jen tak jednoduché. Záleží totiž na
dalších dobrých skutcích místních. Každý rok navrhnou obce své občany, kteří v daném roce vykonali nějaký
důležitý dobrý skutek. A aby se na něj nezapomnělo, vysadí se za každý takový dobrý skutek do aleje další
strom i s pamětní cedulkou. „Věřím, že tato alej se bude rok co rok rozrůstat stejně tak, jako bude
přibývat lidí s dobrým srdcem, kterým budou jednotlivé stromy v této aleji věnovány,“
popřál aleji během
slavnostního sázení starosta Hrádku Robert Borski.
Zuzana Šeptunová