Anketa Strom roku: příležitost pro stromy, co mají příběh

S prvním jarním dnem odstartuje čtrnáctý ročník celostátní ankety a s ním se opět otevře možnost získat finance na péči o stromy. Máte svého kandidáta?
V každé obci nepochybně roste alespoň jeden strom, který obyvatelé považují za nedílnou součást svého prostředí,
historie nebo dokonce i vlastního života. Právě takové stromy hledá anketa Strom roku. Právě takové stromy totiž pomáhají stmelovat komunitu a motivují místní, aby se zajímali o přírodu ve svém okolí. Kromě zvýšené pozornosti veřejnosti a médií se dvanáct finálových stromů každoročně těší z financí, které jim charitativní anketa pomáhá získat.

Z výtěžku zpoplatněného hlasování mohla kupříkladu obec Pastviny zaplatit odborné arboristické ošetření památné Vejdovy lípy. Osm set let staré lípě se sice nepodařilo vybojovat titul Strom roku 2013, ale za to dosáhla zlepšení svého zdravotního stavu a její kmen a koruna jsou nyní stabilnější.

České stromy se v Evropě neztratí

Loňská vítězka – sedmikmenná Opatovická borovice – získala prostřednictvím ankety více než 75 tisíc korun, které město plánuje využít k výsadbám stromů a keřů u autobusového nádraží a v zahradě základní školy. Navíc díky vítězství v anketě postoupila do mezinárodní soutěže Evropský strom roku a se svým příběhem o sedmihlavé sani
se proslavila i ve světě (na webu o ní informovala i britská BBC).

Pokud tedy máte v obci strom, s nímž byste se rádi pochlubili, nezapomeňte ho od 21. března do 30. dubna nominovat
do ankety Strom roku 2015. Inspirovat se můžete medailonky finálových stromů z minulých let, které najdete na www.stromroku.cz.

Jak přihlásit strom do ankety
  1. Zjistěte základní parametry stromu (druh, stáří, obvod kmene, lokalita, GPS souřadnice atd.).
  2. Vypátrejte z kronik, knížek i od pamětníků příběh stromu, nebo nechte školáky vymyslet vlastní.
  3. Pořiďte fotografie stromu.
  4. Zapojte do tvorby přihlášky školu, spolky i nadšence všech generací.
  5. Vymyslete, co byste udělali s výtěžkem hlasování (ošetření stromu, výsadby, naučná cedule apod.).
  6. Odešlete přihlášku do 30. dubna na stromroku@nap.cz.

Adéla Mráčková