Voda je vzácný dar. Nejen pro Karlovice!

Karlovice na Bruntálsku mohou být pro ostatní obce inspirací. Alespoň co se týká šetrného nakládání s vodou.
V rámci jednoho z nedávných projektů s názvem Voda je vzácný dar se rozhodli zavést v místní základní škole opatření na lepší využití dešťové vody. A zdá se, že pilotní projekt budou brzy následovat další.

Karlovice mají za sebou již několik projektů na úsporu energií a ekologické vytápění. Místní obyvatelé si velmi dobře
uvědomují dopady svého chování na životní prostředí a zároveň vidí, že chytrá řešení se odrazí i v obecní pokladničce. Náklady na spotřebu energií, vody i vytápění jsou tu hned o poznání nižší.

Poprvé s vodou šetrně

S projekty na šetrné nakládání s vodou tu ale doposud neměli příliš velké zkušenosti. Pilotní projekt jim měl pomoci vyzkoušet si možná řešení, která nejsou drahá a zároveň nepostrádají efektivitu. Jako pilotní obecní objekt místní vybrali základní školu. Ne náhodou. Zabili tím totiž hned několik much jednou ranou. V blízkosti řeky Opavy stojící škola
se dlouhodobě potýkala s podmáčeným podložím a základy, místy pod ní zatékalo, což bylo způsobeno nedostatečným odvodem vody. Nově instalované okapy, svody a podzemní kanály vodu odvádí do jímky, která pro místní nyní slouží jako zásobárna pro zavlažování nedalekého fotbalového hřiště. Zároveň je využívána i na splachování toalet. Z vody,
která byla zlým pánem, tak udělali jakoby mávnutím kouzelného proutku dobrého sluhu.

Rozumně nakládají s vodou i žáci školy

Součástí celého projektu jsou také vzdělávací aktivity. Žáci místní školy mohou na vlastní oči vidět, co znamená v praxi šetřit s vodou. „Víme všichni dobře, že nejdůležitější je působit na mladou generaci, protože ta vše nejsnáze pochopí a je vlastně takovým nepopsaným listem. Když je nyní naučíme šetřit se zdroji, tak si to ponesou do života a budou na to myslet třeba i při své práci a dalším fungování v životě. V neposlední řadě také mohou ovlivnit i své rodiče,“
podotýká místostarostka Karlovic Kateřina Kočí.

Obec nenechala ladem ani ostatní své budovy, ve kterých nainstalovala splachovadla šetřící vodu. Podobné systémové změny a chytré technologie by měly pomoci Karlovicím k tomu, aby se zařadily do kategorie D místní agendy 21.

Martin Gillár