Co přinesla právě vaše cyklostezka? Sečtěte cyklisty a máte odpověď!

V České republice asi není kraj, kde by za poslední roky nevznikla alespoň jedna nová cyklostezka. Spíše rostou jako houby po dešti.
Obce i města si totiž uvědomují, že jejich přínos je pro místní ekonomiku nezanedbatelný. Často se ale potýkají s otázkami typu: „Kolik taková investice vlastně obci přinese? Byla vůbec efektivní?“ Pro zodpovědnou odpověď je třeba mít tvrdá data. Ta přinášejí třeba automatické sčítače cyklistů i pěších.

Získat data o využití konkrétní trasy či stezky lze různými způsoby. Tím nejvhodnějším je použití automatických sčítačů,
které nejen že jsou velmi přesné, ale měří kontinuálně a nejsou závislé na fyzické přítomnosti sčítajících lidí. Konkrétní příklad využití sčítačů se nabízí například na Labské stezce. Kraje vytipovaly celkem 6 cykloturisticky významných míst, na která nechaly instalovat sčítače Eco-Counter

Jejich hlavní výhodou je kontinuální měření 24 hodin denně v hodinovém intervalu. Tepelné čidlo snímá teplo vydávané lidským tělem při průchodu a indukční smyčky umožňují odlišit pěší od cyklistů. Zároveň umí zařízení rozlišit a zaznamenat směry pohybu. Celé zařízení je napájené baterií nezávislou na zdroji elektřiny, která vydrží v provozu průměrně dva roky. Celý sčítač je tedy díky tomu v podstatě bezúdržbový. Montáž je velmi jednoduchá, a to nejen v přírodě, ale i ve městě. Další výhodou je, že celé zařízení jde relativně snadno přemístit, takže není problém použít jej i na jiném místě. Navíc je vše vyrobené tak, že odolává nejen nepřízni počasí, ale i nenechavcům z řad lidí.

Efektivitu investice do budování dílčích úseků Labské stezky lze pak snadno vyčíslit počtem jejích uživatelů. Například na konkrétním místě v Královehradeckém kraji evidují největší průjezd cyklistů v roce 2014, a to 172 000. Průměrně tak stezku denně využilo zhruba až 470 cyklistů. U Kuksu, významné barokní památky kraje, to bylo mnohem méně, něco přes 76 000, s průměrem okolo 200 cyklistů za den. Nejvytíženějším dnem roku v Královehradeckém kraji byl čtvrtek 1. května. To projelo za den některými místy až 1700 cyklistů.

Oproti tomu v Ústeckém kraji je cyklistický provoz podstatně slabší. Rozdíl mezi nejvyššími naměřenými hodnotami je mezi oběma kraji téměř 40 %. Nejfrekventovanějším místem z Ústeckého kraje, Děčínem, totiž projelo za rok 2014 pouze
105 000 cyklistů. Nejvíce cyklistů za den, více jak 1500, bylo naměřeno v Děčíně, a to v neděli 25. května.

Ideálně lze tedy na základě těchto dat plánovat například údržbu, místní poskytovatelé služeb v cestovním ruchu zase mohou vědět, kdy se připravit na největší nápory.

Taková jsou data týkající se cyklistů. Labskou stezku však využívají také chodci. Zatímco počty pěších jsou během roku bez výkyvů, cyklisté nejvíce vyrážejí v letních měsících.

Výsledky měření lze využít mnoha způsoby, každý z nich čerpá přesně to, co potřebuje ke své práci. Pro investory jsou společně s kvalitativním šetřením tím nejlepším možným argumentem pro další výstavbu cyklistických stezek.

Ondřej Nejedlý