Cena Josefa Vavrouška je mimořádně respektované ocenění, kterým se doposud může pyšnit pouze 30 osobností

Povolání, věk ani známá tvář při konečném výběru nerozhodují. Důležitý je přínos nominovaného člověka ke zlepšení životního prostředí. Mezi dosavadními laureáty v osmnáctileté historii ceny jsou například bývalý ministr životního prostředí, bývalý poradce prezidenta či občanský aktivista, ale i filozof, právník nebo učitel.

Nominujte i vy na www.cenajosefavavrouska.cz

Jak nominovat?

Nominaci lze podat přímo na oficiálních stránkách cenajosefavavrouska.cz. Stačí uvést jméno a příjmení nominovaného, podrobný popis konkrétního činu nebo činnosti, za kterou je kandidát navrhován a v čem je výjimečný a jméno a kontakt na navrhovatele. Poté odborná porota do finálového kola ta jména, jejichž respekt, úcta a oddanost přírodě a životnímu prostředí mohou sloužit jako příklad pro ostatní. Stejně tak jako slouží odkaz Josefa Vavrouška. Nominace je možné podávat do konce dubna 2015.

Kdo byl Josef Vavroušek?

Josefa Vavroušek byl přední český ekolog a zároveň federální ministr životního prostředí, který před 20 lety, 19. března 1995, společně se svou dcerou Petrou tragicky zahynul pod lavinou v Tatrách. Byl jedním z hlavních protagonistů konceptu trvale udržitelného rozvoje nejen u nás, ale i v rámci celé Evropy. Jako vůbec první například uspořádal setkání evropských ministrů svého rezortu a jeho odkaz tak dodnes zůstává inspirací k většímu respektu vůči životnímu prostředí.

Hledáme pamětníky se vzpomínkami na Josefa Vavrouška

Loňský rok by Josef Vavroušek oslavil kulaté 70. narozeniny, letos zase uplyne 20 let od jeho smrti. I proto chceme oslovit všechny, kteří mají na Josefa nějakou vzpomínku, aby se nám ozvali na e-mail tomas.ruzicka@nap.cz. Chceme touto formou připomenout Josefovy myšlenky a dodat odvahu všem, kteří sdílejí stejné nebo podobné hodnoty jaké prosazoval i Josef Vavroušek.

Generálním partnerem letošního ročníku Ceny Josefa Vavrouška je společnost Českomoravský cement.

Více informací www.cenajosefavavrouska.cz.