České i zahraniční filmy s environmentální tematikou, koncerty, přednášky, workshopy, besedy s tvůrci i odborníky a v neposlední řadě i speciální pořady pro školy – to vše je součástí letošního 42. mezinárodního festivalu filmů Ekofilm, který se letos odehraje 13.–15. října v Brně

Letošním tématem festivalu je aktuální problém trápící lidstvo napříč kontinenty – voda a sucho. Jak můžeme vodou lépe šetřit? Jak využívat vodu dešťovou? Jak vodu co nejlépe zadržovat v krajině i ve městě?

To vše jsou otázky, kterým se budou věnovat nejenom soutěžní i nesoutěžní filmy festivalu, ale i doprovodné pořady.

Naše nadace má pod svým patronátem pořady pro školy a také areál EkoExpo, který bude stát na náměstí Svobody. V jeho rámci se představí zajímavé firmy z ekobyznys a v hlavním stanu – Ekodómu se můžete těšit na workshopy, technologicko-vzdělávací show i výstavy.

Ekofilm pro školy

Pomoci učitelům s environmentální osvětou je jedním z důležitých cílů festivalu. V našem vzdělávacím a poradenském centru Otevřená zahrada se odehraje vzdělávací program Kamarádi s vodou, který připravujeme společně s pedagogy z Lipky a Vodárenskou akciovou společností. Ten je určen pro žáky pátých až osmých tříd a díky němu se žáci i na interaktivních stanovištích v zahradě naučí, jak důležitá je vlastně voda v koloběhu života. V sále Otevřené zahrady bude také paralelně probíhat promítání filmu Aldabra i za účasti zástupců autorů.

Hlavní filmová část festivalu se odehraje v sále Břetislava Bakaly, který ve čtvrtek i v pátek nabídne dopolední promítání zejména pro druhý stupeň základních škol. Dramaturgie se zaměřila na především na vizuálně atraktivní dokumentární filmy.

Jak se registrovat? Podívejte se na www.ekofilm.cz