Voda a sucho. Takové je téma letošního 42. ročníku festivalu ekologických filmů EKOFILM, který pořádá Ministerstvo životního prostředí České republiky. Festival se koná v termínu 13.–15. října v Brně.

EKOFILM je především filmovým festivalem. Letos se do soutěže přihlásilo neuvěřitelných 1168 filmů z celého světa. Výběrová komise z nich vybrala 40 snímků. Soutěžní část festivalu je rozdělena do tří sekcí – životní prostředí zkoumají filmy v sekci ENVIRO, sekce HERITAGE má na programu snímky zabývající se kulturním dědictvím a činností člověka. Třetí sekci tvoří krátké filmy, které se budou promítat v blocích.

Vedle soutěžních filmů nabídne festival bohatý program pro školy a laickou veřejnost. Mezi nesoutěžními filmy jsou letos například Nebe a led oskarového režiséra Luca Jacqueta (Putování tučňáků), film Deepwater Horizon: Moře v plamenech o ekologické katastrofě v Mexickém zálivu v roce 2010 nebo postapokalyptická sci-fi Šílený Max: Zběsilá cesta. Po projekci filmu Deepwater Horizon, který měl českou premiéru letos 29. září, bude následovat beseda s výkonným ředitelem Greenpeace Česká republika Davidem Murphym.

Stejně jako v loňském roce se i letos Ekofilm koná v Brně, tentokrát na čtyřech místech v centru města. Festivalová kina budou v Sále Břetislava Bakaly na Žerotínově náměstí a v budově Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Joštově ulici. Většina doprovodného programu se odehraje v naší Otevřené zahradě v Údolní ulici.

Čtvrtým a posledním festivalovým místem bude náměstí Svobody, na kterém bude stát areál EKOEXPO s EKODÓMEM, který pojme až 200 lidí. Zde se budou konat workshopy, promítání krátkých filmů, budou zde prezentace inovativních ekofirem a koncerty.

Obzvláště bohatý je letos doprovodný program, ve kterém si najdou své jak odborníci, tak i laikové. Mezi pozvanými osobnostmi jsou letos například profesor Bedřich Moldan a podnikatel Daniel Pitek, oba letošní laureáti prestižní Ceny Josefa Vavrouška, kterou uděluje Nadace Partnerství.

Podrobný program najdete na webu www.ekofilm.cz, aktuální informace mohou sledovat také na facebookové stránce EKOFILM.