Jezírko kolem dokola

Jana Blažková

Ani letos děti v Lobodicích nezahálely. Zúčastnily se natáčení dokumentu, navštěvovaly muzejní programy, jezdily na výlety, do hor a také se pořádně učily jako všechny děti.
Ale to není všechno. Během celého školního roku vymýšlely podobu školní zahrady a díky grantu Nadace Partnerství mohly realizovat své představy o pořádném jezírku uprostřed přírodní zahrady. To ovšem znamenalo poprosit Obec Lobodice, rodiče a ostatní o spolupráci při těžších činnostech jako jsou třeba kopání jámy či navezení písku, štěrku a kamení. Děti musely vytýčit téměř profesionálně umístění i tvar jezírka, najít a nakoupit vhodné doplňky, vyhledat a navrhnout zahradní nábytek a spoustu dalších věcí – například všechny rostliny, které k jezírku patří.

DSC09249.JPGDSC09017.JPG

Naše zahrada není jen jezírko, ale také domeček pro hmyz, budky a krmítka. Při výrobě budek si děti vyzkoušely práci s opravdovým chlapským nářadím, další domečky vymyslel ze starých krmítek či ořechů.

Projekt Jezírko kolem dokola byl podpořen v programu Škola pro udržitelný život a to tedy znamená, že všechna práce směřovala nejen ke zlepšení prostředí, ale také k lepšímu osvojení všech dovedností a znalostí, které děti pro pobyt v přírodě potřebují. K našemu jezírku patří relaxační koutek s houpačkami, ale i spousta pracovních listů, které pomáhají při pozorování života kolem jezírka.

DSC09330-(1).JPGDSC09277.JPG

V pátek 14. 6. jsme celý projekt slavnostně ukončili slavnostním pracovním dopolednem. Počasí bylo krásné, všichni výborně naladění a tak se povedlo nejen hraní divadla či společné muzicírování, ale na děti čekají krásné výrobky – mýdla s kořením, barevná mýdla, keramické kachle, paletky plné přírodnin a obrázky zahrady. Nejspíš je u nás na zahradě všem hezky.

Už se u nás zastavili konipasové, zvonkové i stehlíci, čmeláci a včelky, čekáme, že brzy přijde i ježek nebo užovka a v jezírku se objeví žáby a různí bezobratlí živočichové. Děti se nejvíc těší na schránky larev chrostíků. Víte, jak vypadají? Nu, třeba je uvidíte u nás. A pokud ne, je toho i tak k vidění spousta.