Mostečtí žáci s hendikepem pomáhají své škole!

U základní a střední školy Jana Palacha pro žáky s postižením vzniká dnes v Mostě rozlehlý kompost pro výuku i praktické využití. Společně se svými učiteli a dobrovolníky ze společnosti Toyota jej budují sami žáci školy. Projekt Bioodpad – odpad plný živin vzešel z nápadů samotných žáků, kteří jím chtějí vyřešit současné zcela nevyhovující skladování bioodpadu na školní zahradě. Finanční podporu na svůj projekt získala škola od Nadace Partnerství a společnosti Toyota Motor Czech spol. s r.o., a to díky programu Škola pro udržitelný život.

„Děti nejen že vybudují kompost, ale absolvují i přednášku o třídění odpadů a bioodpadu. Zároveň jsme pro ně připravili i soutěž ,O nejkrásnější kompost ve 3D‘ a navštíví i kompostárnu Pitterling v Bílině-Chudeřicích.“ uvádí učitelka ZŠ a SŠ Jana Palacha v Mostě Jana Hofferová. „Navíc pomocí dotazníku zjistí, jak s bioodpadem nakládají obyvatelé domů v okolí školy,“ dodává Hofferová.

Podporu na svůj projekt obdržela škola od Nadace Partnerství v programu Škola pro udržitelný život. „Pomáháme aktivním školám plnit jejich sny a jsme rádi, že jednou z nich je také ZŠ a SŠ Jana Palacha v Mostě,“ říká Michal Veselý z Nadace Partnerství. Chceme vybudovat u dětí vztah k místu a naučit je se o ně starat. To je důvod, proč Nadace Partnerství a Toyota Motor Czech dlouhodobě podporuje školy jako je ta v Mostě,“ zdůrazňuje Veselý hlavní význam tohoto programu.