Nejlepší příklady adaptací na změnu klimatu

Například v obci Drslavice na Uherskohradišťsku se potřebovali vypořádat s povodněmi, které již v minulosti vesnici poškodily. Díky novému říčnímu poldru má obec zajištěnu ochranu před velkou vodou, a zároveň opatření pomáhá zadržovat vodu v krajině. Nově vzniklý mokřad a dvojice tůní navíc již začal lákat vodní živočichy a rostliny.

Projekt byl dokončen v dubnu 2020 a v červnu obec uspořádala také slavnost k dokončení celé akce. Kromě všech zmíněných účelů, pro které bylo opatření vybudováno, je využíváno občany také k rekreaci. Během celého roku slouží biocentrum k procházkám a v zimních měsících k bruslení,komentuje Tereza Kopecká ze Státního pozemkového ústavu.

200 kilometrů alejí na Podblanicku

O přízeň poroty i veřejnosti usiluje i největší výsadba alejí do volné krajiny od dob Marie Terezie: více jak 200 km nových a obnovených alejí kolem bájné hory Blaník. Výsadba probíhala ve spolupráci se 70 starostkami a starosty a místními obyvateli. Celkem bylo na Podblanicku vysazeno 30 tisíc stromů ve 189 ovocných a 124 listnatých alejích.

Vysazení stého a dvoustého kilometru jsme oslavili společnou výsadbou takzvaných starostenských alejí. Obou akcí se zúčastnilo na čtyři desítky starostů měst a obcí Podblanicka. Tím samozřejmě nekončíme. Aleje do krajiny sázíme i nadále. Naším hlavním cílem je pestrá a průchodná krajina pod Blaníkem,přiblížil Karel Kříž z Českého svazu ochránců přírody Vlašim.

Zelený dětský pavilon

V Novém Městě na Moravě se kraj Vysočina zase pustil do přestavby nemocničního dětského pavilonu do pasivního standardu. Nemocnice využívá odpadní vodu z bazénu pro předehřev teplé vody, odpadní vodu využívá pro splachování toalet a na střeše budovy nechybí zelená střecha, která funguje nejen jako tepelná izolace, ale současně pomáhá zlepšovat kvalitu ovzduší a mikroklimatu v okolí budovy.

Novostavba skloubila moderní technologie a ekologicky šetrné možnosti, jak zlepšit energetickou účinnost budov, zvýšit jejich udržitelnost a efektivně využívat energii, včetně alternativních zdrojů. Nový pavilon je ukázkou možností, jak prokazatelně snižovat energetické nároky budov ve veřejném vlastnictví, a to i u staveb se specifickými provozními podmínkami, jako jsou nemocnice,popisuje Jan Říčan z krajského Odboru regionálního rozvoje.

Domov Podhradí

Mezi projekty, které umožňují příjemnější bydlení v době klimatické změny, najdeme Domov v podhradí na okraji Týnce nad Labem. Pasivní dřevostavba se zelenou střechou, kterou doplňuje babiččin sad a permakulturní zahrada, slouží hlavně pro komunitní bydlení seniorů.

Důležitým požadavkem bylo použití přírodních, obnovitelných materiálů, hospodaření s vodou, využití obnovitelných zdrojů energie a důraz na celkovou udržitelnost projektu,svěřil se Petr Dusil ze společnosti Domy Atrea.