První zájemci je plánují vysázet nebo již sázeli na 116 místech po celé republice. Kdokoliv se nyní může se svými akcemi přidat na portálu www.sazimebudoucnost.cz, kde zájemci najdou i aktuální možnosti financování, rady pro správnou výsadbu i péči o stromy. Lidé zde také mohou na svou akci získat dobrovolníky a inspirovat se příběhy úspěšných sazečů.

Nejvíce stromů, celkem 2959, plánují lidé vysadit na jižní Moravě. Naopak na Karlovarsku se prozatím sešla jen jedna výsadbová akce o deseti stromech. Přiložit ruku k dílu lze snadno na www.sazimebudoucnost.cz.

Sázet se chystá tento podzim i Roman Maňásek ze spolku Sedlce pro život, díky kterému přibude 71 stromů na celkem třech místech v jižních Čechách. „Spolek Sedlce pro život se chystá s pomocí dalších aktivních lidí a některých místních partnerských organizací vysázet do volné krajiny, podél cest a na mezích stromořadí především doplněné výsadbou keřů a remízů,“ uvádí Maňásek ke svému příspěvku do iniciativy Sázíme budoucnost.

Řada sazečů vsadila na obnovu starých sadů nebo výsadbu nových, tak jako Jan Vopršal z Vižňova u Náchoda, který bude sázet předvečer oslav 28. října. Plánuje vysázet permasad čítající bezmála padesátku stromů. „Vytvoříme přírodní extenzivní sad neboli jedlý les, a to výsadbou odolných starých odrůd ovocných stromků,“ uvádí Vopršal své pojetí Sázení budoucnosti.

Mnoho akcí směruje také k obnově původních přirozených funkcí krajiny. Tak se například díky dobrovolníkům ze spolku PROLEDCE! dočká obnovy staré stromořadí mezi Ledci a Štenberkem. „Rádi bychom do krajiny navrátili původní stromořadí. Posílíme tím místní síť biokoridorů, krajinu zkulturníme, ptactvu a zvěři stromořadí poskytne přirozená a bezpečnější útočiště, zlepší přirozenou vláhu v půdě, vytvoří větrolam a mimo tyto vyšší cíle poskytne místním obyvatelům, kteří stezku využívají, stín a příjemnější klima,“ uvádí Jan Maňas ze spolu PROLEDCE!

Každý strom je přínos. Zájem je i o finance

Podobných akcí, jako jsou tyto, po celé republice vzniklo na 116 a další přibývají. V rámci nich se jednotlivci, spolky, obce, ochránci přírody nebo dobrovolní hasiči postarají o výsadbu a následnou péči celkem nových stromů. Dobrovolníci své akce spojili s úklidem veřejných prostranství, akcemi pro děti a mládež nebo oslavami 30 let od sametové revoluce.

„Ačkoliv se čtyři tisíce mohou zdát v porovnání s ambiciózním cílem jako málo, každý nově vysazený strom znamená do budoucna velký přínos pro naši vyprahlou krajinu i přehřátá města. Stromy jsou relativně snadným prvním krokem pro obnovování retenční schopnosti našich polí, zahrad i luk. Návrat stromů do hustě zastavěných míst zase představuje zásadní krok pro ochlazení sídel, kdy zeleň funguje jako nejefektivnější a nejlevnější klimatizace. Jsem přesvědčený, že nové výsadby se budou nabalovat i díky mimořádné dotační výzvě SFŽP ČR, která umožní sázet skutečně každému,“ komentuje Miroslava Kundrata s odkazem na nový dotační program z národních zdrojů SFŽP. V něm mohou zájemci o komunitní výsadby listnatých stromů na veřejných prostranstvích získat od 20 do 250 tisíc korun.

„O dotace na výsadbu stromů je zájem opravdu mimořádný. Dokládá to nejen počet podaných žádostí, ale i množství dotazů směřovaných na zákaznické centrum a krajská pracoviště Fondu. Jen za první týden od spuštění příjmu jsme přijali 55 žádostí na částku přesahující 10 milionů korun a dvakrát tolik žádostí je v online systému rozpracováno. Spektrum žadatelů je opravdu pestré, do sázení se chtějí pustit obce, spolky, základní školy, společnosti i fyzické osoby. Nechci předjímat, ale bude-li příjem pokračovat stejným tempem, můžeme mít do konce roku vyčerpáno,“ konstatuje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Přiložit ruku k dílu i snadno získat informace o financích můžete na www.sazimebudoucnost.cz.