O vítězi jubilejního desátého ročníku ankety, do kterého vždy postupují vítězové národních kol, rozhodují Evropané v online hlasování na www.evropskystromroku.cz od 1. do 29. února. Loňská reprezentantka českých barev – Zádvorská lepa – vybojovala páté místo, na zlatou příčku v anketě prozatím český strom čeká.

„Chudobínskou borovici znám od dětství, je pro mě spjata s vesnicí Chudobín zatopenou v roce 1956, s chalupou mé babičky. Ale vnímám i její současnou krásu a velkou oblíbenost mezi lidmi. Proto jsme tento strom přihlásili do ankety Strom roku 2019,“ svěřuje se Milan Peňáz, jeden ze starousedlíků ze zatopeného Chudobína a ambasador stromu.

„Po maďarské lípě, portugalském dubu či bulharském jilmu přišel čas pro českou borovici. Pošlete svůj hlas Strážkyni zatopené vesnice,“ přidává se s výzvou Ladislav Stalmach, starosta obce Vír, který má borovici ve svém katastru.

Nezdolný jehličnan, který tvarem nápadně připomíná bonsaj, ční nad hladinou přehrady Vír, která svádí vodu z údolí řeky Svratky. Ke stromu není kvůli přísnému vodohospodářskému řádu, který chrání pitnou vodu, přístup. Neobvyklý solitér lze ale obdivovat z protějšího pravého přehradního břehu, kde tvoří živý pomník zaniklé obce Chudobín. Ta i se se svými 143 obyvateli v padesátých letech minulého století musela ustoupit budování vodního díla

Strom je navzdory drsným klimatickým podmínkám v dobré zdravotní kondici. I z toho důvodu cenu za vítězství v české anketě – odborné arboristické ošetření – zástupci stromu přenechali stříbrnému finalistovi: stařičkému Žižkovu dubu z nedaleké Náměšti nad Oslavou.

Hlasujte pro Chudobínskou borovici nyní.