Stáhněte si praktického rádce, který vám pomůže uchovat hodnotu pozemku

Vlastníte vy nebo vaši blízcí zemědělskou půdu? Do konce září můžete zpravidla vypovědět smlouvu se zemědělcem a zlepšit stav naší krajiny. K tomu vám pomůže náš rádce.
Podívejte se i vy, zda vám zrovna nekončí trvání smlouvy a za jakých podmínek vám zemědělec nabízí její prodloužení či navrhuje možnost odkupu vašeho pozemku. Nebo se vám neozval vůbec a doufá, že si ničeho nevšimnete? Právě pro vás jsme připravili „Rádce pro zodpovědné vlastníky“.

Dozvíte se v něm, na co byste si měli dát při uzavírání smlouvy pozor. Například na délku trvání smlouvy, možnost její výpovědi, sjednání předkupního práva, ale především na případné řešení snížení kvality půdy hospodařícím zemědělcem. To v důsledku znamená znehodnocení vašeho majetku.

"Půda má obrovskou přírodní i finanční hodnotu. Náš rádce vám ji pomůže uchovat nebo dokonce zvýšit. Stejně jako nechcete, aby vám někdo v pronajímaném bytě vytrhával parkety a čmáral po zdech, tak i šetrné hospodaření s půdou a na ní je v záju každého drobného vlastníka. Zároveň, když se budete dobře starat o svůj majetek, pomůžete tím ostatním i přírodě," shrnuje Václav Izák, koordinátor kampaně Pro vodu v krajině.