Celkem sedm obcí se letos přihlásilo do výzvy Nadace Partnerství k vysazení pamětní Aleje svobody ke 31. výročí obnovené československé demokracie. Jako vítězný vzešel návrh jihomoravského Šatova.

Díky nadačnímu grantu a podpoře partnerů tak místní dobrovolníci vysadí na počest Dne boje za svobodu a demokracii alej sta lip a dalších druhů stromů o délce přes sedm set metrů. Do podzimu bude městys spolu s nadací projekt připravovat do detailu.

Putovní výsadba v Šatově naváže na předloňskou výsadbu Aleje svobody pod Řípem ke sto letům Československa a sametovou Alej svobody ve Vestci k loňským kulatinám sametové revoluce.

Místem, kudy vedl ostatný drát

„Letos poprvé jsme otevřeli výběr místa pro výsadbu Aleje svobody obcím na základě jejich přihlášek do soutěže. Sešly se velmi dobré návrhy se silným zapojením místních komunit i s dopadem na zpestření krajiny, zejména výsadbou podél obnovených polních cest. Po pečlivém vyhodnocení jsme nakonec vybrali projekt lipové aleje v obci Šatov na Znojemsku. Po dvou letech výsadeb Aleje svobody v Čechách se tentokrát posunujeme na jižní Moravu,“ komentuje výběr vítěze Miroslav Kundrata, ředitel Nadace Partnerství pro strategické projekty.

Alej svobody cesta

Nová alej vede do míst příznačně nazvaných "Peklo"

Vítězný návrh naváže nejen na již vysazenou Alej stého výročí republiky, ale také na bývalé československé opevnění a železnou oponu v Šatově. Výsadba také kopíruje část mezinárodní cyklostezky Železné opony: Eurovelo 13. Nové stromořadí tak symbolicky spojí českou a rakouskou stranu hranice.

„Projekt má velkou symboliku. Pandemie koronaviru nám připomněla, jak jednoduché může být hranice znovu zavřít a svobodu omezit. My chceme naopak lidi výsadbou stromů spojovat a společně tak sázet budoucnost,“ doplňuje Kundrata.

Vyhlídka na svobodu

Šatovská starosta Lenka Stupková plánuje, že se místo do budoucna stane dějištěm přeshraničního setkávání a vinařských akcí. Na konci aleje chce navíc městys do budoucna vystavět rozhlednu Svobody.

Alej svobody Šatov

Takto by mohla do pár let vypadat vyhlídková věž nad Alejí

„Je pro nás velkou radostí, že nám Nadace Partnerství pomůže navracet stromy do naší krajiny. Naše společná alej symbolicky propojí příhraniční sousedy v místě, kde expozice Železné opony hmatatelně připomíná skutečnou hodnotu svobody,“ dodává Stupková.

Lopaty a rýče už chystají místní hasiči, žáci i senioři, zapojení přislíbil také spolek Šatovská chasa nebo klub vinařů. Výsadba je plánovaná na sobotu 14. listopadu 2020, na který připadá také tradiční Festival mladých vín.