Vyberte svou adaptační miss

Mezi finálovými řešeními se objevilo například Biocentrum Mokroš u Mořice. Z dříve holého pole vznikla zelená oáza, která pomáhá zadržovat vodu v krajině. Adaptační opatření ale nejsou jen záležitostí volné krajiny. Inspiraci pro jednotlivce nabízí třeba rodinný Dům vody a tónů. Pasivní moderní dřevostavba má namísto zahrady rovnou celý vodní biotop.

Do letošního ročníku se přihlásilo na osm desítek projektů, což potvrzuje zvyšující se povědomí o potřebě adaptací na změnu klimatu. Přihlášené projekty pokrývají celou škálu adaptačních opatření a jsou hodnoceny porotou dle mnoha kritérií. V každé kategorii reprezentuje výběr to nejlepší. Na volbě finalistů je patrné, že úspěšné a dobře hodnocené mohou být nejen velké veřejné záměry, ale i iniciativy jednotlivců či komunitshrnuje porotkyně Zuzana Rajchlová z Centra pro otázky životního prostředí UK.

Rozpálené sídliště Olšava v Uherském Brodě zase pomáhá chladit environmentální park, který nahradil bývalou skládku zarostlou náletovými dřevinami. V kategorii pracovní prostředí soutěží znovuoživení areálu Svatopetrská. Pasivní komplex vystřídal brownfield v centru Brna. Mezi finalisty je také několik příkladů dobré praxe z hlavního města, které se letos stalo novým partnerem soutěže. O sympatie veřejnosti se utká například obnova Královské obory Stromovka v Praze.

Celkem chytrých příkladů vybrala odborná komise hned jedenadvacet z bezmála osmdesáti přihlášených. Všechna kvalitní opatření se dostanou do inspirativní databáze nejlepších příkladů z České republiky, ale pouze šest vítězů – v každé ze čtyř kategorií, vítěz veřejného hlasování a nejlepší projekt na území Prahy – se zároveň na jaře 2021 vydají na zahraniční exkurzi. Vítěz sekce volná krajina navíc získá dar v hodnotě 100 000 korun od hlavního partnera firmy Nestlé Česko.

Počínaje dneškem může každý z nás přidělit dva hlasy nejsympatičtějším finálovým projektům. Online hlasování končí úderem půlnoci 30. zářídodává Martin Ander z Nadace Partnerství.

V závěrečném týdnu hlasování již nebudou zveřejňovány aktuální počty hlasů pro jednotlivé projekty, aby finále bylo napínavější.  Šestice vítězů si svá ocenění převezme 4. listopadu 2020 na konferenci věnované nejlepší praxi v adaptacích na změnu klimatu.