To nejlepší z Evropy

Proto Nadace Partnerství vytváří inspirační databázi, která motivuje města i lidi k tomu, aby se jejich prostřednictvím na projevy změny klimatu připravili. V ní se schází vedle českých příkladů dobré praxe oceňovaných v soutěži Adapterra Awards také to nejlepších z evropských měst. Inspirujte se spolu s námi #jaknaklima a prohlédněte si mezinárodní vítěze. A pokud znáte v Česku podobné projekty, které si zaslouží zviditelnění, nominujte je do konce března na www.adapterraawards.cz.

Slovensko: Ekocentrum ArTUR

Foto Peter Coch, organica.name

Přestavba školy na vzdělávací centrum v malé obci Hrubý Šúr nedaleko Bratislavy je příkladem přestavby staré tradiční budovy na energeticky efektivní a pohodlnou při zachování její kulturně-historické hodnoty a funkce s využitím alternativního zdroje energie, jako jsou akumulační pece, solární ohřev vody a najdeme zde i rekuperaci tepla nebo kořenovou čistírnu.

Foto Peter Coch, organica.name

Na obnově budovy se částečně podíleli dobrovolníci, kteří si mohli mimo jiné vyzkoušet, jak na izolaci s využitím přírodních obnovitelných zdrojů a materiálů. Rekonstrukce vdechla život staré nevyužívané budově a vytvořila příjemné domácí prostředí se zdravým interiérem doplněným dřevěným a hliněným povrchem.

Polsko: Krakovské kapesní parky

Foto Krakow Municipal Greenspace Authority

Kapesní parky (zvané Ogrody Krakowian) v jihopolském Krakově představují malá veřejná prostranství, která umožňují trávit volný čas všem obyvatelům, bez ohledu na věk, zájmy nebo potřeby. Nejsou to jen pulzující centra místních komunit, ale také stanoviště rostlin a zvířat, která zlepšují místní mikroklima, kvalitu života a biologickou rozmanitost ve městě.

Foto Krakow Municipal Greenspace Authority

Krakovský projekt ukázal, že díky komplexnímu územnímu rozvoji se z opuštěných prostor a brownfieldů mohou stát živá vícegenerační centra místních komunit a klidné zelené oázy v různých částech města.

Foto Krakow Municipal Greenspace Authority

Mnohdy nejtěžším krokem celého projektu je začít. A třeba i proto, že si situaci neumíme představit. Cílem soutěže je inspirovat již zrealizovanými opatřeními proti suchu, vedru či povodním. Přinášet zkušenosti a ukazovat vyšlapané cestičky, ale i propojovat zájemce, potenciální investory, s odbornou komunitou či dodavateli služeb. K tomu nám pomáhá databáze příkladů dobré praxe jak z Česka, tak zahraničí. Jen za loňský rok se nám v databázi sešlo 14 nových příkladů ze zahraničí a třicítka projektů z tuzemska,popisuje Andrea Křivánková z pořadatelské Nadace Partnerství.

Polsko: Ústředí polské Nadace pro vědu

Foto FAAB architektura

Vertikální zahrada obepíná přední a boční stěny zrekonstruované budovy varšavské Nadace pro vědu, která byla částečně zničena během druhé světové války. Jedná se o unikátní povrchovou zahradu v rámci Polska i střední Evropy.

Foto FAAB architektura

Rekonstrukce si dala za cíl zachovat vzácné historické prvky při začlenění nízkoenergetických zařízení a vertikální zeleně. Zahrada budovy slouží pro integraci a odpočinek uživatelů i návštěvníků budovy. Sídlo nadace se svou novou zelenou tváří stírá hranice mezi architekturou a přírodou.

Polsko: Kapesní retenční park

Foto Rayss Group Sp. z o.o. Sp. k.

Tento parčík slouží zároveň jako průchozí pasáž pro obyvatele vícegeneračního sídliště IDEA v polském Gdaňsku. Jedním z hlavních cílů projektu je zmírnit dopady sucha díky dešťovce, kterou park přirozeně zadrží. Přehřátý beton nahradilo 56 stromů a 52 druhů květin a keřů, která pomáhá zmírňovat dopady tepelného ostrova města.

Foto Krytyka Politiczyna

Park dokáže zadržet až 53 metrů krychlových vody a předcházet tak záplavám i suchu. Místo ukazuje v praxi, že zelená infrastruktura je nejlepším nástrojem nejen k přizpůsobení, ale také ke zmírnění dopadů klimatických změn.

Další inspirací k vlastním adaptačním opatřením na klimatickou změnu ve městech nabízejí příklady z Německa, Velké Británie nebo Dánska, které doplňují desítky úspěšných českých realizací ze sídel, volné krajiny, pracovního prostředí i domácností. Nechte se inspirovat a nezapomeňte nominovat další inovativní české projekty do konce března na www.adapterraawards.cz.