Běžím pro stromy

RunCzech a Nadace Partnerství slaví nedožitou stovku Emila Zátopka a 7 dekád od maratónského zlata v Helsinkách. Pomozte nám vysbírat peníze na zbývajících 755 stromů, které vytvoří symbolickou Maratónskou alej!

#zatopek
Podpořím stromy

Maratónská alej 2022:
4220 stromů pro zdravá města a krajinu

V roce 2022 uplyne rovných 100 let od narození největšího českého běžce Emila Zátopka a 70 let od jeho trojnásobného zlatého výkonu na olympiádě v Helsinkách, kde poprvé v životě vybojoval i olympijské maratonské zlato. Chtěli bychom Emilu Zátopkovi a všem běžcům světa věnovat dárek a dokončit symbolickou Maratonskou alej, kterou bude tvořit 4 220 stromů podpořených právě běžci ze všech kontinentů. Do splnění cíle nám chybí 755 stromů. Pro tento účel potřebujeme vysbírat 1,2 milionu korun.

Jak se zapojit

Je to jednoduché!

• přispějte libovolnou částkou na stromy přímo
  • zapojte se do běhů RunCzech 2022 a jednoduše darujte část startovného na stromy přímo ve vaší registraci
Stromy a běh patří k sobě. Mnozí amatérští běžci se ochuzují o krásu běhu v lesích, v terénu, který motivuje a inspiruje. Naše civilizace se stejně tak ochuzuje o charakter krajiny, ke které patří zeleň. Naopak přímý dotyk s přírodou, ať už při běhání venku nebo sázení stromů, nás obohacuje. Mistrovství Zátopkových bylo ne náhodou postaveno také na tréninku v lesích.Říká Jaro Slávik, patron kampaně.

Podpořím stromy

Víte to? Darovat můžete, i když neběháte!

Jak to všechno začalo

V roce 2005 začali Miroslav Kundrata, tehdejší ředitel Nadace Partnerství a Carlo Capalbo, ředitel závodů PIM (dnes RunCzech) pracovat na konceptu „stromoběžců“. Maratónců a dalších běžců, kteří svýma nohama pomáhají přírodě.

RunCzech se od té doby zapojil do podpory řady dalších dobroběžeckých aktivit, spolupráce s Nadací Partnerství ale zůstává nejdelší a nejstabilnější.
Za tu dobu se podařilo:

• Vysadit 3 465 stromů a keřů,
  • díky podpoře více jak 7 000 běžců,
  • ​na více jak 60 místech po celé ČR.

Kdybychom všechny tyto stromy dali do řady s 10 metrovými rozestupy, vytvoří symbolickou alej dlouhou 34,6 kilometru. Každý z těchto stromů slouží denně běžcům, cyklistům, pěším a nám všem.

Pomáhejte

500 Kč

Chci podpořit alej

Podpořte symbolickou Maratónskou alej. Ať už běháte, chodíte, jezdíte na skejtu nebo bruslích, stromy vám budu vždy věrnými společníky při sportu.

Kdo se o projekt stará

Anna Poledňáková