Cyklisty vítají po celé Evropě

Českou národní certifikaci služeb pro cyklisty „Cyklisté vítáni“ zastupoval Daniel Mourek z Nadace Partnerství. V současnosti funguje v cykloturisticky vyspělých zemích Evropy hned několik certifikací služeb pro cyklisty jako je německá Bett und Bike (rovněž zastoupená v Rakousku a Lucembursku), holandská Fietsers welkom či italská Abergabici. V Česku a na Slovensku rozvíjí Nadace Partnerství se slovenskou dceřinou nadací Ekopolis již 15. rokem certifikaci „Cyklisté vítáni“.

Účastníci workshopu, kteří provozují certifikace služeb pro cyklisty ve svých domovských zemích, se shodli na základních kritériích, které splňují všechny evropské certifikace a na potřebě jednotné koordinace a propagace certifikace služeb pro cyklisty na evropském kontinentu.

K základním kritériím certifikací služeb pro cyklisty v Evropě patří:

•    Vstřícný přístup certifikovaných zařízení ke všem typům cyklistů (rekreačním, MTB, silničním)
•    Bezpečné místo pro parkování kol i přes noc
•    Možnost usušení oblečení a výbavy na kolo
•    Poskytnutí snídaně a možnost doplnění pitné vody
•    Informační panel se základními informacemi o cyklotrasách a nabídce pro cykloturisty v okolí
•    Základní k nářadí na jednoduchou opravu kol a kontakt na nejbližší servis kol

Doplňková kritéria si určují národní operátoři certifikací služeb pro cyklisty na základě místních zvyklostí. Účastníci workshopu se shodli i na další potřebě spolupráce a vzájemné propagace, tématika certifikací služeb pro cyklisty bude součástí programu výroční konference o cyklotrasách EuroVelo a cykloturistice spolupořádané Evropskou cyklistickou federaci ECF v Barceloně v říjnu.