Kdo jde ve šlépějích vizionáře

Cenu uděluje Nadace Partnerství osobnostem nebo skupinám z České republiky i zahraničí ve třech kategoriích: za dlouhodobý přínos, za výjimečný počin a podruhé také v kategorii pro mladé do 33 let za Ekozásek roku.

V loňském roce jsme poprvé udělili cenu Ekozásek dvojici Youtuberek sestrám Víravovým. Ty nás inspirovaly k letošní nové ceně za komunikaci, ať už za videa či podcasty. Chceme tak upozornit na hlas nové generace a podpořit její kreativní tvorbu, která inspiruje v péči o životní prostředí nejen své vrstevníky. Náš cíl je ještě více posilovat schopnosti mladé generace prosazovat odvážné vize pro otevřenější společnost a kvalitní životní prostředí. Na jejich vzdělávání i finanční podporu se proto zaměřujeme v novém nadačním programu re-Generátor,vyjmenovává ředitel pořadatelské Nadace Partnerství Petr Kazda.

Mezi Lońskými laurety a laureátkami jsou mladé ekologické Youtuberky Eliška a Anna Víravovy, dlouholetá starostka brněnského Nového Lískovce Jana Drápalová a Vavrouškův současník a předseda Společnosti pro trvale udržitelný život Jiří Dlouhý. In memoriam dostala cenu klimatická aktivistka Kristina Klosová, cenu za ni přebral otec a ekologický novinář Čestmír Klos.

Mezi další držitele prestižního ocenění patří celkem přes čtyřicet osobností z Česka i zahraniční, mezi nimi také filozof Erazim Kohák, několik ex-ministrů životního prostředí, řada vědců, podnikatelů, ale i zemědělců, politiků nebo pedagogů. O vítězích rozhoduje 14členná odborná porota.

S prestižní cenou se pojí finanční odměna i unikátní skleněná plastika od akademického malíře Vladimira Kleina. Vítězové si obojí převezmou 2. června v Senátu v předvečer Světového dne životního prostředí.