Eurovelo

V době, kdy lidé všude na světě usilují o udržení jedinečnosti místa, kde žijí, je pro nás důležitá podpora šetrné turistiky. Naše nadace tuto myšlenku podporuje zejména rozvojem dálkových cyklotras, například mezinárodních tras Eurovelo.

#eurovelo
Chci vyrazit na kole napříč Evropou

O čem jsou trasy Eurovelo

EuroVelo je mezinárodní síť 16 cyklistických tras v celkové délce přesahující 70 000 km, která propojuje všechny evropské země. Za projektem stojí Evropská cyklistická federace, kterou v tuzemsku zastupuje naše Nadace Partnerství. Spravujeme 4 trasy, které naším územím procházejí: EuroVelo 4, 7, 9 a 13. Vydejte se na kole napříč naší republikou i celou Evropou.

Jak to všechno začalo

Návrh ambiciózního projektu vznikl v polovině 90. let a stála za ním Evropská cyklistická federace. Během patnácti let se za podpory Evropské unie a ve spolupráci s mnoha národními partnery, včetně českého zástupce, Nadace Partnerství, podařilo Evropské cyklistické federaci navrhnout vedení jednotlivých tras a zároveň vyznačit velkou část z nich.

Chci vyrazit na kole napříč Evropou

Víte to? Českou republikou prochází 4 z 16 EuroVelo tras.

Pro koho jsou dálkové cyklotrasy EuroVelo

Dálkové cyklotrasy jsou určené všem, kteří chtějí trávit volný čas v sedle kola nebo využívat kolo jako každodenní dopravní prostředek. Českou republiku protínají čtyři EuroVelo trasy, které vás provedou podél historických i přírodních památek. Vyrazit můžete nejen po Česku, ale i napříč celou Evropou.

Jednotlivé trasy jsou zároveň i výzvou pro obce, zařízení i podnikatele podél tras. Po dálkových trasách k nim přijíždí cyklisté, kteří chtějí využívat nejrůznější služby a poznat místní zajímavosti.

Více o českých cyklotrasách

Víte to? V ČR vás čeká 2 100 km dálkových tras EuroVelo.

Kdo se o projekt stará

Juraj Flamik