Evropský strom roku

V anketě Evropský strom roku už od roku 2011 hledáme stromy s nejsilnějšími příběhy. Sjednocujeme evropské komunity okolo stromů a jejich osudů.

#EUTreeoftheYear
Objevte stromové velikány Evropy

Společně hledáme Evropské stromy roku

Soutěž Evropský strom roku vznikla v roce 2011 v návaznosti na oblíbenou anketu Strom roku, kterou v České republice dlouhodobě pořádá Nadace Partnerství. Za poslední dekádu soutěž Evropský strom roku svedla dohromady nespočet milovníků stromů z místních komunit. Do finále evropské soutěže vždy postupují vítězové národních kol.

Jak probíhá hlasování

Nezáleží na jejich výšce nebo stáří. Co se počítá, je jejich příběh a sepětí s místními lidmi. Stromové velikány Evropy sbíráme od roku 2011.

Postupně se do celoevropské ankety zapojilo šestnáct zemí a každý rok přibývají nové státy. Vítěze lidé vybírají v únorovém on-line hlasování a ceny každoročně předáváme v Evropském parlamentu v Bruselu.

Chci vědět víc

Víte to? Do hledání Evropského stromu roku se již zapojilo přes 3,3 milionu lidí od Irska až po Ruskou federaci.

Role Nadace Partnerství

Internetové hlasování o Evropský strom roku v únoru každoročně pořádá organizace Environmental Partnership Association (EPA). Nadace Partnerství je jejím zakládajícím členem.

Anketa Evropský strom roku je s šestnáctkou soutěžících největší a nejviditelnější oslavou významu stromů a příběhů kolem nich. Česká myšlenka hledání dřevěného sympaťáka roku dokonce vykročilo přes oceán do Kanady nebo Austrálie.

Chci vědět více o EPA

Spojujeme Evropu díky stromům a jejich osudům.

Chudobínská borovice vyhrála Evropský strom roku 2020

Poprvé v desetileté historii ankety Evropský strom roku zamířil prestižní titul do České republiky. Se ziskem 47 226 hlasů Chudobínská borovice z břehu Vírské přehrady nechala ostatní soupeře daleko za sebou. Své jméno nese po zatopené obci Chudobín, která byla obětována ve prospěch výstavby vodní nádrže. Podle pověsti tradované mezi obyvateli zaniklé vesnice hraje u borovice za noci čert na housle.

Povězte mi o Chudobínské borovici víc

Kdo se o projekt stará

Anna Poledňáková