Štrúdly z celé země

Na poslední týden si fanoušci Jabloně u Lidmanů připravili celorepublikovou výzvu Pečeme pro jabloň. Pečením štrúdlů chtějí vzdát hold kuchařskému umění našich babiček, spletitým životním příběhům v příhraničí, sadařské tradici a starým odrůdám, které z přírody pomalu mizí. Stará odrůda reneta blenheimská je i jabloň u Lidmanů v Machovské Lhotě.

Oprašme kuchařky, zavzpomínejme na chuť babiččina štrúdlu, podělme se o výtvor třeba se sousedy nebo zdravotníky,vyzývá Mirka Soldánová z MAS Stolové hory.

Ambasadorskou výzvy se stala herečka, pekařka a milovnice ovocných stromů Kateřina Winterová. Lidé mohou své pekařské výtvory sdílet pod hashtagem #pecemeprojablon a posílat na strudl@mas-stolovehory.cz

Pro jablka a jabloně obecně mám zkrátka slabost. A tak mi dělá radost, že můžu tento krásný strom podpořit v letošní soutěži o Evropský strom roku! O víkendu upeču štrúdl a budu hlasovat,vyzvala ambasadorka pečící kampaně Kateřina Winterová.

Po třech týdnech hlasování je soutěž velice vyrovnaná. Zda výzva sklidí své sladké ovoce, odhalí Nadace Partnerství 17. března na online vyhlášení spojeném s mezinárodní konferencí Sázíme budoucnost: 3 miliardy stromů pro Evropu do roku 2030.

Na prvních třech místech se drží španělský Tisíciletý dub z Leciny, další tisíciletý kmet – platan z italské Curingy a ruský zástupce Starověký platan. Pro finalisty se sešlo už na 450 tisíc hlasů, každý hlasující může podpořit dva stromy. Česká jabloň je průběžně ve spodní části žebříčku, tajné hlasování ale umí pořadím výrazně zamíchat.