14 příběhů evropské historie

Itálie: Platan z Curingy

Poloha curingského platanu je velmi neobvyklá: tyčí se nad Tyrhénské moře, avšak ve skutečnosti ční přes potůček. Zdá se, že tento „strážce“ z výšky svého majestátu láskyplně bdí nad lesem. Zasadili ho prý baziliánští mniši, kteří přišli do Kalábrie před více než tisíci lety a postavili poustevnu Sant'Elia. Pravděpodobně je však ještě mnohem starší.

Polsko: Venkovská patronka – Lípa sv. Jana Nepomuckého

Starý polský zvyk říká, že když se narodí dívka, je třeba vysadit lípu. Tak to před 170 lety bylo i s lípou v Dulcza Wielka. Strom roste na okraji vesnice poblíž polí a nic nestálo v cestě košatění jeho větví až do šířky 25 metrů.

Stal se dobrodincem, který nabídl stín pracujícím na polích, útočiště kolemjdoucím a nektar včelám. Nedaleká svatyně sv. Jana Nepomuckého činí místo magickým. Neobvyklá krása stromu inspiruje k obdivu mocné přírody.

Portugalsko: Milovaný platan z náměstí Rossio

Největší platan na Pyrenejském poloostrově byl zasazen v roce 1838. Majestátní strom o obvodu kmene 7 metrů s korunou o průměru 37 metrů je pamětí města Portalegre.

Ve svých svých dlouhých a robustních větvích ukrývá dlouhé roky společných vzpomínek a nekonečných tajemství. Stal se místem setkání, rodištěm klubů, spolků a kapel. Díky své vytrvalosti neustále překvapuje své obdivovatele, naslouchá osamělým vyznáním a je inspirací pro umělce.

Rusko: Starověký platan – svědek historie, strážce mešity

Starověký východ překypuje tajemstvími a legendami. Podle jedné z nich se Nádir Šáh, velký velitel Východu, staral o klíčky platanu, který krášlil okolí mešity Juma ve starověkém Derbentu. Jeho mohutný vzrůst obdivoval spisovatel Aleksandr Bestužev Marlinskij a promítnul ho do svého díla.

Dnes je tento strom pilířem čestného místa, jež je symbolem moci. Patří k nejoblíbenějším cílům obyvatel Dagestánu a návštěvníků této republiky. Na základě legend, které o něm vznikly, inspiruje další při tvorbě básní a výtvarných děl.

Slovensko: Prastarý dub z Malé Pešti

Starý dub se nachází u bývalého areálu slavných Drnavských železáren hraběte Andrássyho. Právě zde se ve 40. letech 19. století odlévaly části kostrukce slavného Széchenyiho řeťezového mostu (lánchid) v Budapešti. Díky tomu si obec vysloužila přezdívku „Kis Pest – Malá Pešť“.

Dnes je strom jedinou zastávkou v rámci naučné stezky na staré obchodní cestě a zároveň neodmyslitelným symbolem obce už po několik generací. Zmínku o dubu lze nalézt již v obecní kronice z roku 1670.

Španělsko: Strom čarodějnic

Legenda říká, že v dávných dobách čarodějnice osídlily pohoří Sierra de Guara, tančily zde a pořádaly slavnosti kolem dubu. Tisíc let poté dub díky svému propojení s lidmi stále stojí v městečku Alto Aragón s pouhými 13 obyvateli.

Sousedé si ho vybrali a dál u něj konají své oslavy. Je překvapivě blízko jejich domům, a ač je letitý, je stále živý. Tajemství nepochybně tkví v péči, komunitě lecinských sousedů i oněch čarodějnic.

Spojené království: Ten, který přežil

Motto nadace Borders Forest Trust zní: „Tam, kde přežije jeden strom, vyroste milion stromů.“ Jeho vzorem je osamělý jeřáb rostoucí na břehu potoka v údolí Carrifran.

Přeživší jeřáb, už dnes zdaleka není osamělý! Je obklopen malým lesem svých dětí. Kromě nich má nyní jeřáb pro společnost více než půl milionu dalších původních skotských stromů. Jeřáb již nestojí sám a je symbolem dvacetileté cesty k oživení nespoutaného srdce jižního Skotska.

Prohlédněte si také první díl fotoseriálu.