Greenway Praha-Vídeň

Greenway Praha-Vídeň je síť cyklistických a pěších tras a stezek mezi Prahou a Vídní. Na kole či pěšky s námi objevíte historická města a vesničky, navštívíte romantické hrady, středověké kláštery, vyzkoušíte tradiční řemesla a vychutnáte si dobré moravské víno.

#greenways
Chci vyrazit na výlet na kole

O čem jsou greenways

Greenways jsou koridory, které slouží rekreaci, sportu a nemotorové dopravě. Přirozeně existují podél řek, ale využívány jsou i koridory bývalých železničních tratí. Stezky Greenways rozvíjí Nadace Partnerství. Jednou z nich je Greenway Praha-Vídeň: cyklistická a pěší trasa mezi Prahou a Vídní.

Co uvidím po cestě

Na kole či pěšky můžete poznat krok za krokem unikátní krajinu a její historii včetně památek světového dědictví UNESCO, architekturu i přírodu v jedinečném spojení. Na páteřní trasu navazují tématické okruhy – Greenway Rožmberského dědictví, Greenways Lichtenštejnského dědictví či Greenway řemesel a vyznání.

Chci vyrazit na výlet na kole

Víte to? Praha-Vídeň je první zelená stezka ve střední Evropě.

Jak to všechno začalo

Greenway Praha-Vídeň založilo stejnojmenné sdružení občanů již v roce 1992 a byli mezi nimi manželé Chmelařovi, Radek Nepraš a Daniel Špička. Od roku 1998 projekt spravuje Nadace Partnerství v rámci svého grantového a asistenčního programu Greenways ve spolupráci s občanským sdružením Greenways Praha–Vídeň. Partnerem v USA jsou Friends of Czech Greenways se sídlem v New Yorku.

Zajímá mě víc o historii greenways

Víte to? Celá trasa nabízí téměř 470 km cyklostezky.

Kdo se o projekt stará

Juraj Flamik