Labská stezka

Patří k nejpůvabnějším a nejzábavnějším cyklotrasám v Evropě. V České republice nabízí přibližně 380 kilometrů dobrodružství, úrodných nížin, horských a podhorských údolí a historických obcí a měst.

#labskastezka
Chci objevovat Polabí ze sedla kola

O čem je Labská stezka

Labská stezka Vede od pramene Labe až do německého Hamburku. V Německu patří dlouhodobě k nejoblíbenějším dálkovým trasám. V České republice je Labská stezka jednou z nejrychleji se vyvíjejících dálkových tras, díky koordinaci naší nadace, krajů a dalších partnerů. Je součástí sítě evropských tras EuroVelo.

Pro koho je Labská stezka

Labská stezka nabízí 1 300 kilometrů malebnou krajinou podél Labe od pramene řeky v Krkonoších až do německého Hamburku. Je určena všem, kdo se chtějí vydat na krátký výlet i několikadenní cyklistickou dovolenou.

Chcete-li poznat přírodu, historii, architekturu v jedinečném spojení, pojeďte na Labskou stezku. Po cestě se najdete kvalitní ubytování a pestrou nabídku turistických akcí.

Chci poznat malebnou krajinu podél Labe

Víte to? Labská stezka měří 1 300 kilometrů, z toho 380 v České republice.

„Zelená“ Labská stezka / „Grüner“ Elberadweg

1) Cíl projektu

Cykloturistika na Labské stezce je jedním z nejlepších příkladů udržitelné formy cestování či dojíždění do práce a trvale udržitelného životního stylu.  Jedním z cílů projektu „Zelená“ Labská stezka  je rozšíření nabídky služeb pro šetrnou turistiku na Labské stezce v ČR dle fungujících certifikací v Německu (Via Bono www.viabono.de apod.). Využití dobré praxe v nabídce k životnímu prostředí šetrných turistických služeb – ubytovacích, stravovacích a turistických infocentrech a jejich využití na Labské stezce a dalších stezkách v ČR. Zorganizování exkurze a návštěvy zařízení a služeb s ekologickým provozem (energetická bilance, uhlíková stopa, vodní a odpadové hospodářství) v německé jižní části Labské stezky (Sasku).

Uspořádání společné česko-německé výměny zkušeností – konference s tématikou šetrné turistiky, setkání se zástupci partnerů - koordinátorů Labské stezky, zástupců turistických spolků, hospodářských komor, destinačních organizací a měst na Labi a podnikatelů, kteří se podílí na rozvoji Labské stezky v Německu a České republice. Součástí konference bude také výměna zkušeností se šetrným provozem služeb formou workshopu pro odbornou veřejnost z ČR a Německa. Žadatel provozuje na Labské stezce v ČR na 150 certifikovaných zařízení pro cyklisty “Cyklisté vítáni” především ubytovacích a stravovacích.

2) Partner projektu

Tourismusverband Sächsische Schweiz e. V., koordinační místo Labské stezky – Jih/ www.elberadweg.de

3) Aktivity projektu

- Exkurze do  zařízení a služeb s ekologickým provozem (energetická bilance, uhlíková stopa, vodní a odpadové hospodářství) v jižní části Labské stezky (Sasku) – říjen/listopad 2020
- Adaptace kritérií ekologického provozu služeb v cestovním ruchu (ubytovacích, stravovacích a dalších – TIC, POI apod. na poměry ČR v rámci certifikace služeb „Cyklisté vítáni“ Nadace Partnerství a ČSKS – květen – září 2020
- Česko-německá konference Labská stezka 2020 s tématem „Zelená“ Labská stezka včetně tematického workshopu pro odbornou veřejnost z ČR a Německa – 14. - 15. září 2020, Roudnice n. L.
- Informace o „Zelené“ Labské stezce v cykloprůvodci Labská stezka 2021 a na web portálu

Více o Labské stezce

Kdo se o projekt stará