První v Česku

S nákladním kolem může člověk dopravovat děti do školky nebo do kroužků nebo převážet rozmanitý náklad od nákupu po nábytek. K dispozici je několik typů kol, od tříkolky s lavičkou pro děti, přes nákladní vozík, po jednostopé kolo s ložnou plochou. Všechna kola jsou vybaveny pomocným elektromotorem.

Půjčovna funguje na území Brna a nachází se v centru na Špitálce.

Kolo si může půjčit kdokoliv, ať už jednotlivec nebo firma. Zápůjčka může být na pár hodin nebo několik dnů. Stačí se registrovat na webu kargopujcovnabrno.cz a začít s rezervací kola,vysvětuje Michal Šindelář, koordinátor projektu.

Po rezervaci si uživatel vyzvedne nákladní kolo na Špitálce, kde bude krátce proškolen, kolo si bude moct v areálu vyzkoušet, a po ukončení zápůjčky jej na stejné místo zase vrátí.

Půjčovna v Brně funguje díky finanční podpoře z německého programu EUKI, jehož cílem je snižovat emise CO2 a postavit se klimatické krizi. V Německu podobných půjčoven fungují desítky a lidé využívají nákladní kola namísto motorových vozidel, které produkují emise CO2. Cílem půjčovny je ověřit, jak stejný koncept bude fungovat v Brně, půjčovna bude v provozu do 16. července.

Zkušenosti z provozu

Ačkoliv se to nezdá, máme pro vás řešení na převoz až 225 kilogramů nákladu najednou, a nemusíte se bát velké námahy, protože s převozem vám pomohou asistenční elektromotory,vysvětluje Erik Nálepka, správce půjčovny.

Kupuji pohovku z IKEA, která váží 70 kilogramů a měří dva metry na délku a metr na šířku. Do auta se mi nevejde a dodávku si půjčovat nechci. Navíc takhle hodinu popojíždění v kolonách nahradím relaxační projížďkou kolem řeky,popisuje Michael Konečný odvoz většího nákladu.