Moravské vinařské stezky

Myšlenku šetrné turistiky podporujeme budováním cyklostezek. Proto vznikly Moravské vinařské stezky, které nabízejí 1 200 km značených cyklotras mezi vinicemi, sady a památkami jižní Moravy.

#moravskevinarskestezky
Chci poznat krásy Moravy

O čem jsou naše stezky

Moravské vinařské stezky jsou dlouhodobý projekt ochrany kulturního dědictví a rozvoje vinařské turistiky na jižní Moravě. Nabízí 1 200 km dlouhou síť cykloturistických tras spojených do deseti okruhů, pojmenovaných podle původních vinařských oblastí. Ty propojuje 245 km dlouhá páteřní Moravská vinná stezka mezi Znojmem a Uherským Hradištěm.

Jak to všechno začalo

Moravské vinařské stezky vznikaly v letech 1999 až 2003 s velkou vizí a ambicí vytvořit síť cyklistických tras spojujících všechny významné vinařské obce, vinice a památky jižní Moravy. Motorem projektu byla od počátku Nadace Partnerství. Ve spolupráci s více než 250 vinařskými obcemi se podařilo v letech 2001 až 2003 vydat první mapy a průvodce a následně vyznačit síť 1 200 km vinařských cyklotras.

Trasy jsou značené žlutými cykloturistickými značkami s barevným logem žudra. Jako součást terénního informačního systému bylo na stezkách instalováno více než 300 informačních panelů.

Chci vědět víc o vinařské turistice

Víte to? Moravské vinařské stezky spravujeme už od roku 2000.

Pro koho jsou Moravské vinařské stezky?

Moravské vinařské stezky nabízí možnost výběru z jednodenních i vícedenních výletů. Síť stezek tvoří deset samostatných okruhů, které jsou propojeny páteřní Moravskou vinnou stezkou. Ať už jste zdatní cyklisté nebo dáváte přednost volnějšímu tempu či pěším výletům, z nabídky výletů po stezkách si určitě vyberete.

Během sezóny se na Moravských vinařských akcích konají stovky akcí, takže se můžete vydat za poznáním místního folkloru, kultury a také vína.

Poznejte krásy jižní Moravy ze sedla kola.

Chci poznat krásy Moravy

Víte to? Každý rok se na Moravských vinařských stezkách koná přes 500 různých akcí.

Kdo se o projekt stará

Martin Fiala