Vyrazte za zážitky, tvořením a odpočinkem

Běh pro zahradu 21

Letošní velkou novinkou je virtuální závod v běhu nebo chůzi. Uskuteční se ve dnech 10. až 13. června a celý výtěžek bude využit na péči o zahradu a její provoz.

Minulou i letošní sezonu v Otevřené zahradě těžce poznamenala covidová pandemie. Přestože jsme udrželi zahradu převážně otevřenou, aby lidi z města měli kam utéct do zeleně, finanční výpadky z pronájmů, firemních i soukromých akcí jsou pro náš provoz zásadní. Proto jsme se rozhodli uspořádat letos dárcovskou sbírku na vybudování včelí pozorovatelny a první běh, který by se měl stát každoroční událostí. Snad v budoucnu nejen virtuální,objasňuje Eva Kvapilová, vedoucí Otevřené zahrady.

Běhat pro zahradu můžete v kategorii Běh 3 nebo 10 km a Chůze 5 nebo 10 km. Registrace předem nutná na webových stránkách www.otevrenazahrada.cz/Beh-pro-zahradu.

Bylinková dílna se zkušeným sládkem

První letošní bylinková dílna „V plném proudu“, která proběhne naživo 7. června, nabídne kromě výroby přírodní kosmetiky také setkání s profesionálním sládkem Jiřím Mazalem. Vařit se bude bylinkové pivo.

Následovat bude 17. června „Růžová bylinková dílna“ (přesunutá z května) a Svatojánská bylinková dílna“ (23. června). Na všechny dílny je třeba se předem registrovat.

A pokud někoho zajímají zelené střechy a pasivní budovy, nenechte si ujít pravidelnou komentovanou prohlídku areálu.

Kytice z Otevřené zahrady

Další letošní novinkou jsou kytice ze zahrady. Vážou se každý čtvrtek z toho, co v zahradě právě roste a kvete. Vybírat můžete ze tří velikostí a kytičku doplnit osobním, ručně psaným věnováním. Objednávky možné každý týden do středeční 21. hodiny.

Příměstské tábory pro školáky zdarma

Díky podpoře Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy proběhne v několika letních termínech příměstský tábor „Léto v zahradě“ zcela zdarma. Jedinou podmínkou je včasná registrace přes webové stránky Otevřené zahrady, věk 7 až 11 let a uhrazení vratné zálohy.

Vzniká nové včelí stanoviště

V těchto dnech doběhla sbírka na projekt „Včely z blízka v Otevřené zahradě“, jehož cílem je vybudování včelí pozorovatelny s posezením, nových úlů a vyvýšených záhonů s medonosnými rostlinami.

Jeden z úlů bude dokonce prosklený a umožní tak sledovat včely pěkně z blízka,dodává Eva Kvapilová.

Místo pro rodinnou oslavu, grilovačku nebo svatbu

Zahrada je v letním období ideálním místem pro konání rodinných oslav, přátelských setkání nebo svateb. Zájemcům jsou k dispozici vnitřní i venkovní prostory, gril, ohniště nebo posezení pod pergolou. Děti ocení velké pískoviště, půdní tunel nebo ovečky, králíky a slepice. Denně je otevřené také zahradní bistro, které prodává zmrzlinu, domácí limonády, dezerty i malé obědy.

Od června začíná letní prodloužená otvírací doba: denně od 10 do 18.30. Vstup do zahrady je volný.