Nadační dlouhé čtení

Spálená úroda, zničené domy, zaplavené ulice, vyschlá koryta? Ne, raděj… Adapterra Awards!

Už třetím rokem se snažíme ukazovat jinou stránku klimatické změny. Mapujeme příběhy lidí, kteří vtahují do krajiny znovu vodu, stavějí zelená města a pečují o lesy a pole s respektem původních sedláků a hospodářů. Letos se nám do soutěže o nejlepší adaptace na změnu klimatu přihlásilo 102 projektů. Projděte si fotografie 6 nejlepších z nich.

>>> FOTO: 6 TOP nápadů, jak čelit změně klimatu

Klep, klep? Kdo tam? Strom! Jaký strom? Strom roku!

Pokud existuje v české kotlině nějaká soutěž, která lidi vede k pozitivnímu vztahu k životnímu prostředí, je to bezpochyby naše největší stálice. Strom roku letos oslavil velké 20leté jubileum a zdá se, že stále baví a pomáhá. Jak s oblibou říkáme, každý strom vašeho života se může proměnit ve Strom roku. Přečtěte si, jak vyrašily kořeny tohoto nápadu.

>>> 20 letokruhů Stromu roku

Střecha, co chladí, hřeje a vyrábí elektřinu?

To není sci-fi námět, ale trend roku 2021.

Jedním z našich velkých témat je spojení přírody a technologií. Začali jsme už v roce 2013, kdy jsme otevřeli první uhlíkově neutrální kanceláře v Česku zasazené doprostřed městské zeleně. Od té doby jdeme nejenom sami příkladem, ale hledáme dobrou praxi a trendy všude po světě. Hitem letoška jsou pro nás biosolární zelené střechy. Buďte s námi trendy.

>>> Zelené střechy a fotovoltaika se užitečně doplňují

To největší dědictví je pod nohama

Rok 2021 odstartoval i náš nejnovější projekt, který se věnuje málo viditelnému a prozkoumanému – ale o to důležitějšímu – světu: půdě. Svět želvušek, pancířníků, chvostostoků a améb, kterých je v jedné lžičce zeminy víc jak lidí na světě. Svět, co nás živí, a o který se vlastní vinou postupně ochuzujeme. Šanci na změnu nabízí projekt Živá půda.

>>> Půda má nového spojence

Souseděním k regeneraci

Letošek pro nás znamenal také nové impulsy na podporu občanské společnosti. Finančně i odborně jsme začali v programu re-Generátor podporovat středoškoláky a mladé dospělé i organizace na cestě k větší udržitelnosti. Jedním z našich grantistů je i Vojta Rybář z projektu Sousedit. Přečtěte si rozhovor o důležitosti vztahů s lidmi odvedle nejen za pandemie.

>>> Pomoc sousedům v nouzi nás mnohé naučila

MUKL = muž určený k likvidaci

Naše historie má řadu temných momentů a míst. Jedním z nich je i Příbramsko, kde komunisté zotročili stovky lidí nepohodlných režimu v tamních uranových dolech. Jejich památku jsme letos uctili výsadbou již tradiční Aleje svobody, která znamená vrchol sezóny sázení stromů, které podporujeme skrze iniciativu Sázíme budoucnost. Ponořte se do atmosféry dne.

>>> Nedobrovolně dobývali uran. Jejich osudy teď připomínají stromy