Místem, kudy vedl ostatný drát

Díky nadačnímu grantu a podpoře partnerů tak místní dobrovolníci vysadí na počest Dne boje za svobodu a demokracii alej sta lip a dalších druhů stromů o délce přes sedm set metrů. Do podzimu bude městys spolu s nadací projekt připravovat do detailu.

Putovní výsadba v Šatově naváže na předloňskou výsadbu Aleje svobody pod Řípem ke sto letům Československa a sametovou Alej svobody ve Vestci k loňským kulatinám sametové revoluce.

Sešly se velmi dobré návrhy se silným zapojením místních komunit i s dopadem na zpestření krajiny, zejména výsadbou podél obnovených polních cest. Po pečlivém vyhodnocení jsme nakonec vybrali projekt lipové aleje v obci Šatov na Znojemsku. Po dvou letech výsadeb Aleje svobody v Čechách se tentokrát posunujeme na jižní Moravukomentuje Miroslav Kundrata, ředitel Nadace Partnerství pro strategické projekty.

Vítězný návrh naváže nejen na již vysazenou Alej stého výročí republiky, ale také na bývalé československé opevnění a železnou oponu v Šatově. Výsadba také kopíruje část mezinárodní cyklostezky Železné opony: Eurovelo 13. Nové stromořadí tak symbolicky spojí českou a rakouskou stranu hranice.

Projekt má velkou symboliku. Pandemie koronaviru nám připomněla, jak jednoduché může být hranice znovu zavřít a svobodu omezit. My chceme naopak lidi výsadbou stromů spojovat a společně tak sázet budoucnostdoplňuje Miroslav Kundrata.

Vyhlídka na svobodu

Šatovská starosta Lenka Stupková plánuje, že se místo do budoucna stane dějištěm přeshraničního setkávání a vinařských akcí. Na konci aleje chce navíc městys do budoucna vystavět rozhlednu Svobody.

Je pro nás velkou radostí, že nám Nadace Partnerství pomůže navracet stromy do naší krajiny. Naše společná alej symbolicky propojí příhraniční sousedy v místě, kde expozice Železné opony hmatatelně připomíná skutečnou hodnotu svobodydodává starostka Stupková.

Lopaty a rýče už chystají místní hasiči, žáci i senioři, zapojení přislíbil také spolek Šatovská chasa nebo klub vinařů. Výsadba je plánovaná na sobotu 14. listopadu 2020, na který připadá také tradiční Festival mladých vín.