Javor v Halenkově s číslem 1 000 000

Obec vysadila vloni na podzim celkem 81 listnatých stromů celkem na třech místech: v centru obce, u vlakového nádraží, a právě u obecního úřadu, kde roste jubilejní strom. Skupina 20 javorů bude tvořit panoramatický pohled při příjezdu do obce. Místní plánují svému stromu vyrobit také pamětní medaili.

Výsadbu podpořil Státní fond životního prostředí, ze stejného programu lze do konce dubna získat na sázení stromů až 250 tisíc korun. Podporu menších komunitních výsadeb do 60 tisíc korun nabízí také Nadace Partnerství. Zájemci o podporu mohou najít vždy aktuální informace o grantech na www.sazimebudoucnost.cz/ finance.

Sázíme budoucnost je ojedinělá iniciativa i v rámci Evropy. To zní dělá i podpora partnerů jako je Ministerstvo životního prostředí, Nadace Tipsport, ale i zapojení Svazu měst a obcí, Asociace krajů nebo odborných institucí. Fakt, že s námi sází budoucnost stále více firem, které to myslí s životním prostředím vážně či podporují výsadby stromů dlouhodobě, ukazuje tmelící sílu, jakou stromy mají. Další miliony stromů se nám podaří vysázet jen společnými silami,komentuje ředitel Nadace Partnerství Petr Kazda.

Iniciativa Sázíme budoucnost cílí na 10 milionů stromů mimo les. Vedle podpory kvalitních výsadeb stromů vyzdvihuje význam následné péče o dřeviny, zjednodušení a zpřehlednění financování výsadeb, změny zákonů a předpisů a usiluje o spolupráci partnerů podporujících stromy napříč sektory.