Pátý ročník Aleje svobody věnuje Nadace Partnerství památce sira Nicholase Wintona více než jen symbolicky. U polí v Račiněvsi vyroste kromě 90 třešní, lip a dubů i vzácná moruše černá – potomek 200 let staré moruše, která roste na Wintonově zahradě v Británii dodnes. Původní roub přezdívaný „Morus nigra Winton“ daroval sám zachránce v roce 2014 Botanické zahradě v Praze Troji.

Wintonova alej vyroste podél obnovené polní cesty, kde obec plánuje vybudovat zónu pro odpočinek v přírodě. K výsadbě se můžou připojit dobrovolníci z celého Česka, stačí se předem registrovat. Pro sázející vyčlení České dráhy z Prahy do Roudnice část vlaku. Kdo se nemůže zúčastnit osobně, může na sázení přispět finančním darem.

Patronem Aleje se stal brněnský rodák, světoznámý česko-americký výtvarník a spisovatel Petr Sís, který loni u příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu vydal knihu s názvem Nicky a Věra. Celobarevné kreslené vydání vypráví o zachránci stovek českých a je určeno dětem i rodičům.

Akci pořádá obec Račiněves ve spolupráci s Nadací Partnerství a Rotary Club Prague International.

Sir Nicholas George Winton (1909 – 2015) byl britský bankéř, voják a odbojář německo-židovského původu. Do historie se zapsal díky tzv. Wintonovým vlakům, kterými se podařilo dostat do Británie a zachránit tak před osudem v koncentračním táboře 669 dětí. Winton s pomocí dalších dobrovolníků hledal náhradní rodiny, vyřizoval adopce u britských úřadů a sháněl peníze na kauci (50 liber za každé dítě). Poslední vlak s 250 dětmi se vydal na cestu 1. září 1939. Do cíle však nikdy nedojel. Vypukla 2. světová válka. V roce 1998 udělil Wintonovi řád T. G. Masaryka Václav Havel, v roce 2002 byl britskou královnou povýšen do šlechtického stavu. Dožil se 106 let.