Společně pro demokracii i klima

Stromy v aleji se stanou dalším příspěvkem do iniciativy Sázíme budoucnost pod taktovkou Nadace Partnerství, která plánuje z výsadby Alejí svobody udělat každoroční tradici. Na alej se lidé a firmy složili sami.

Navázali jsem na loňskou výsadbovou akci pod Řípem ke stému výročí Československa. Alej sleduje starou polní cestu existující již od 19. století, která se ztratila v důsledku kolektivizace. Tu obec Vestec vyjmula zpět do svého vlastnictví. Díky tomu si lidé budou moci brzy vychutnat klidnou procházku z jedné vesnice do druhé, která bude plná stínu a plodících stromů. Chtěl bych poděkovat všem partnerům, dárcům a dobrovolníkům, kteří nám pomohli oslavit svobodu a demokracii v naší zemi takto neotřele. Už nyní víme, že příští rok navážeme další Alejí svobody, která pomůže jiné obci rozčlenit lány a lépe zvládat sucho, horko a erozislibuje strategický ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata.

Letošní Alej přijela sázet různorodá směsice lidí, rýče a lopaty vzali do rukou starousedlíci z okolních obcí, zástupci firem, státních institucí, škol nebo čtveřice velvyslanců severských ambasád. Mezi sazeči nechyběli také patroni Sázíme budoucnost jako je fashion designérka Iva Burkertová z módní značky Odivi, starosta Říčan a populární moderátor Vladimír Kořen nebo písničkář Miroslav Paleček.

Mám obrovskou radost, že nám tolik lidí přijelo s výsadbou pomoci. Poprvé jsme takto přeťali velké pole, které alej rozdělí na dvě části. Pociťujeme nejen ve Vestci, že se klima mění, za posledních deset let jsme zažili tisíciletou vodu, letos jsme dokonce měli záplavy přímo z pole, které osazujeme. Nedokážeme řešit klima jako celek, ale tyto malé zásahy do okolního prostředí jako obce zvládáme. Myslím, že se do podobných akcí může vrhnout každá radnicevyzývá starosta Vestce Tibor Švec.

Se svým týmem přijel pod Říp sázet také ministr životního prostředí Richard Brabec, který průběh výsadby okomentoval takto:

Z bezejmenné cesty mezi poli vznikne časem nádherná ovocná alej, to je úžasná a inspirativní věc. Je to pro mě bez nadsázky symbol skvělé stmelující akce, kdy sázet přišli lidé snad všech věkových skupinpochvaluje si šéf rezortu životního prostředí, který je spoluiniciátorem myšlenky Sázíme budoucnost.