Nadace Partnerství spolu s Člověkem v tísni se zaměřuje na včasnou obnovu soukromých zahrad po červnové kalamitě. Díky podpoře dárců z veřejné sbírky a firmy Dedoles jsme mohli zaslat Člověku v tísni 700 tisíc korun. Tyto prostředky přinesou stín, plody a vodu na Podluží.

Druhé kolo výzvy se podařilo otevřít na téměř 3 měsíce a žadatelé a žadatelky měli dostatek času svou žádost – buď sami či s pomocí našich zaměstnanců a zahradních architektů – kvalitně připravit. To se odrazilo v šestinásobku podaných žádostí oproti prvnímu kolu a v jejich vysoké úspěšnosti. V rámci celé grantové výzvy tak podpoříme půl tisíce zájemců, kteří vrátí na jižní Moravu tisíce nových stromů, keřů a květinových záhonů.Roman Klecker, Člověk v tísni

O podpoře rozhodovala opět odborná komise, ve druhém kole bylo úspěšných 99,5 % žádostí. Lidé mohli žádat od 5 do 50 tisíc korun na projekt.

Čtěte také: Na Podluží sázejí první stromy po tornádu

Rádi jsme jako krajinářští architekti a zahradní designéři přiložili ruku k dílu při odborných konzultacích a návrzích. Je až neuvěřitelné, jak si lidé svých zahrad váží a co pro ně znamenají. Kvalitní zahrady plné vzrostlých listnatých či ovocných stromů tvoří základ pro zvládání dopadů změny klimatu. Pomáhají s mikroklimatem přímo v obcích.  Neméně důležitá je i zdravá půda. V oblasti pomáhají i naši kolegové: realizátoři. Všichni doufáme, že všechno dobře poroste a brzy bude Podluží zase rozkvetlou zahradou.Jitka Vágnerová, Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu.

Program obnovy zeleně je nadále otevřený právnickým osobám, které mohou na nové stromy a keře získat až 200 tisíc korun.

Ilustrační foto: Dalimil Toman, Hnutí Brontosaurus